Se întâmplă. Forțele ruse, în „așteptarea” bombei radiologice. „Va declanșa un aflux de refugiați”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.10.2022 - 19:15
Forțele ruse, în așteptarea bombei radiologice/foto: Profimedia Images

Ministerul Apărării al Federației Ruse amenință cu „consecințe nemaivăzute” în urma detonării unei „bombe murdare" de către Ucraina, așa cum s-a străduit toată duminica să convingă telefonic țările occidentale și Turcia.

SHARE

Serghei Șoigu a afirmat că Ucraina plănuiește să folosească o bombă murdară - un dispozitiv care folosește explozibili pentru a împrăștia deșeuri radioactive - și să dea vina pe Rusia, dar nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acuzațiilor.

Luni, Ministerul a precizat că forțele și resursele sale care pot opera în condiții de contaminare radioactivă, sunt "în așteptare", potrivit RIA Novosti, organ de presă pro-Kremlin.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a subliniat că este la latitudinea Occidentului să decidă dacă să creadă sau nu acuzațiile privind o „bombă murdară", în urma unei serii de apeluri făcute de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, către omologii săi din Europa și SUA.

"Chestia este că reticența lor de a crede informațiile furnizate de partea rusă nu înseamnă că amenințarea cu amplasarea unei astfel de bombe murdare încetează să mai existe. Amenințarea este în curs de desfășurare", a declarat Peskov.

Ministerul rus al Apărării avertizează că, în cazul în care o astfel de bombă ar fi detonată, precipitațiile ar contamina cu radiații mii de metri pătrați.

De asemenea, ministerul a afirmat că țările europene vor vedea un aflux de refugiați în urma unei astfel de explozii.

Ministerul rus a mai spus că este posibil ca Rusia însăși să fie acuzată de "terorism nuclear" în urma desfășurării unei "bombe murdare".

Secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a negat cu tărie acuzațiile Kremlinului potrivit cărora Ucraina plănuiește să detoneze o "bombă murdară".

„Ministrul Șoigu a afirmat că Ucraina plănuiește acțiuni facilitate de țările occidentale, inclusiv de Marea Britanie, pentru a escalada conflictul. Astfel de acuzații nu ar trebui să fie folosite ca pretext pentru o escaladare mai mare a rîzboiului”, se precizează în comunicat.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că Moscova pregătește terenul pentru desfășurarea unui dispozitiv radioactiv pe teritoriul ucrainean.

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au respins duminică afirmația Rusiei potrivit căreia Ucraina se pregătește să folosească o "bombă murdară" pe propriul teritoriu și au dat vina pe Moscova, potrivit unei declarații comune.

Cele trei națiuni și-au reiterat, de asemenea, sprijinul ferm pentru Ucraina, afirmând că rămân angajați să continue să sprijine eforturile Ucrainei de a-și apăra teritoriul atât timp cât va fi nevoie.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a respins "acuzațiile transparent false" ale Rusiei potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o "bombă murdară" și a reafirmat sprijinul Washingtonului pentru Kiev în lupta sa pentru respingerea forțelor ruse invadatoare.

"Statele Unite resping acuzațiile transparente și false ale ministrului rus al Apărării, Șoigu, potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu și că lumea va vedea prin orice încercare a Rusiei de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladarea războiului", i-a spus Blinken omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te