Scenariu de coșmar în UE cu Viktor Orban în prim-plan. Ar deveni președintele Consiliului European

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.01.2024 - 21:08
Scenariu de coșmar în UE cu Viktor Orban în prim-plan. Ar deveni președintele Consiliului European - Foto: Profimedia Images

Scenariu de coșmar în Uniunea Europeană cu Viktor Orban în prim-plan. Acesta deveni președintele Consiliului European în a doua jumătate a anului 2024, ceea ce îngrijorează Europa.

SHARE

Președintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile europarlamentare din iunie, a declarat pentru trei instituții media belgiene. 

Citește și: O țară europeană se revoltă și cere Ungariei să părăsească UE. De ce e acuzat Viktor Orban

Michel intenționează să își ocupe locul în Parlamentul European la jumătatea lunii iulie, dacă va fi ales, ceea ce înseamnă că liderii UE vor trebui să convină rapid asupra unui succesor pentru postul vacant din Consiliu. În caz contrar, premierul ungar Viktor Orbán, a cărui țară va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în iulie, va conduce reuniunile - un rol de intermediar pe care îl îndeplinește în mod normal președintele Consiliului European.

Citește și: Orban exultă după semnarea acordului cu Erdogan: „Turcii și ungurii, câștigători în secolul XXI”

Acest scenariu - un Orbán necontrolat conducând Consiliul în cele șase luni imediat după alegerile europene din 2024 - este unul pe care majoritatea celorlalți 26 de lideri ai țărilor UE ar dori cu disperare să îl evite, având în vedere tensiunile tot mai mari dintre ei și Orbán, de exemplu în ceea ce privește sprijinul Uniunii pentru Ucraina și încălcările statului de drept din Ungaria.

Scenariu de coșmar în UE cu Viktor Orban în prim-plan. Ar deveni președintele Consiliului European

Este pentru prima dată când un președinte în exercițiu al Consiliului va candida la alegerile europarlamentare. În mod normal, Michel ar fi trebuit să rămână în funcție până la sfârșitul lunii noiembrie, când va fi instalat noul Colegiu de comisari.

Deși din punct de vedere juridic, mișcarea lui Michel este legală, aceasta pune o presiune suplimentară asupra liderilor europeni, deoarece aceștia au de obicei mai mult timp la dispoziție pentru a face manevre în timpul marii împărțiri a funcțiilor de conducere, care are loc întotdeauna după alegerile cincinale din UE.

După alegerile parlamentare, care vor avea loc între 6 și 9 iunie în toate cele 27 de țări ale UE, liderii europeni se vor reuni pe 17 iunie și din nou pe 27 și 28 iunie. În cadrul acestor reuniuni, aceștia vor încerca probabil să ajungă la un acord privind înlocuirea lui Michel, deși, în mod normal, rolul de șef al Consiliului European ar trebui să facă parte din negocierile prelungite între grupările politice după ce rezultatele alegerilor devin clare și după ce acestea încearcă să își împartă între ele diferitele funcții de conducere ale UE, scrie politico.com

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te