Chiar dacă Moscova a reușit să atragă miliarde de dolari din vânzările continue de energie la prețuri ridicate, date în mare parte nepublicate arată că o mare parte din activitatea sa economică internă a stagnat de la invazia din 24 februarie, potrivit raportului publicat la sfârșitul lunii iulie.
"Constatările analizei noastre economice cuprinzătoare a Rusiei sunt puternice și incontestabile: Nu numai că sancțiunile și retragerea afacerilor au funcționat, ci au paralizat complet economia rusă la toate nivelurile", se arată în raportul realizat de Yale School of Management.
"Producția internă rusă a ajuns la o stagnare completă, fără capacitatea de a înlocui afacerile, produsele și talentele pierdute", se arată în raportul de 118 pagini.
Raportul a fost realizat de Jeffrey Sonnenfeld, președintele Yale Chief Executive Leadership Institute, și de alți membri ai institutului, un amestec de economiști și experți în managementul afacerilor.
Rusia, dependentă de Europa
În condițiile în care Moscova a oprit sau redus publicarea statisticilor economice oficiale, inclusiv a cifrelor comerciale cruciale, grupul lui Sonnenfeld a apelat la datele deținute de companii, bănci, consultanți, parteneri comerciali ruși și alții pentru a construi o imagine a performanței economice rusești.
Citește și: Patru scenarii ale unui conflict militar ce poate începe marți între Taiwan și China. Care este miza
De asemenea, aceștia au declarat că au obținut date inedite de la experți în economia rusă și date în alte limbi care le-au susținut concluziile.
Chiar dacă Rusia reușește să câștige mai multe valute străine din exporturile de gaze și petrol, acest lucru nu a compensat impactul sancțiunilor occidentale.
Și, susțin ei, dependența țării de Europa pentru a cumpăra 83% din exporturile sale de energie o lasă sub o amenințare mai mare pe termen mediu.
Citește și: VIDEO Cât ar rezista Taiwanul la o invazie. Dacă rămâne în picioare o săptămână, China a pierdut
"Rusia este mult mai dependentă de Europa decât este Europa de Rusia", au spus ei.
Industria auto se prăbușește
Rusia a supraviețuit în mare parte sancțiunilor economice occidentale după ce Moscova a confiscat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea.
Președintele Vladimir Putin a promovat un program de înlocuire a unor importuri cu produse interne și a acumulat o pernă de rezerve financiare.
Dar industria țării a rămas puternic determinată de investițiile de capital străin și de importul de inputuri de înaltă tehnologie pe care Rusia nu le stăpânea, cum ar fi semiconductorii.
Avalanșa de sancțiuni mai severe de după invazie a vizat ambele vulnerabilități, potrivit raportului.
Aproximativ 1.000 de companii străine și-au întrerupt activitățile în țară, ceea ce ar putea avea un impact potențial asupra a până la cinci milioane de locuri de muncă, potrivit raportului.
Producția industrială s-a prăbușit, iar vânzările cu amănuntul și cheltuielile de consum din Rusia au scăzut cu o rată anuală de 15-20%.
Importurile s-au prăbușit în toate domeniile, se arată în raport; importurile cruciale din China au scăzut cu mai mult de jumătate.
Un exemplu cheie al problemelor rusești, potrivit raportului, este sectorul auto.
Vânzările de mașini au scăzut de la 100.000 pe lună la 27.000 pe lună, iar producția a stagnat din cauza lipsei de piese și utilaje.
Fără acces la componente importate, producătorii ruși scot pe piață mașini fără airbaguri sau frâne antiblocare moderne și doar cu transmisii manuale.
Amenințare la adresa veniturilor din gaze
Raportul a contestat convingerea că economia rusă supraviețuiește datorită zecilor de miliarde de dolari pe care țara le culege în fiecare lună din exporturile de petrol și gaze.
Săptămâna trecută, FMI a declarat că economia rusă, deși se contractă, se descurcă mai bine decât se aștepta datorită veniturilor din exporturile de energie și de mărfuri.
Raportul Yale a precizat că datele indică faptul că veniturile din energie au scăzut în ultimele trei luni.
Dacă Europa de Vest reușește să se debranșeze de la gazele naturale rusești, Moscova se confruntă cu o situație "de nerezolvat" în lipsa unei piețe pentru producția sa, potrivit raportului, potrivit KievPost.
"Orice scădere a veniturilor din petrol și gaze sau a volumelor de export de petrol și gaze ar pune imediat presiune asupra bugetului Kremlinului", se arată în raport.