Semn că se apropie contraofensiva: Ruşii au început să confiște bărcile localnicilor din Energodar

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.04.2023 - 10:50
Oraşul Energodar, Regiunea Zaporoje - Foto: Wikimedia/Самарская/CC BY 3.0

Când se intensifică speculaţiile cu privire la locul şi momentul în care ar putea avea loc contraofensiva, primarul Energodar, oraş din partea ocupată a Regiunii Zaporojie, a avertizat locuitori să fie atenţi la o supraveghere mai strictă din partea ruşilor.

SHARE

Autorităţile locale din partea controlată de Rusia a Regiunii Herson, din sudul Ucrainei, au început să confişte bărcile localnicilor, pentru uz militar.

Creşte tensiunea în sud-estul ocupat al Ucrainei

"Militarii ruşi efectuează din ce în ce mai multe controale dure, pe străzi. Ei intră şi în apartamente. Sunt interesaţi în special de persoanele cu paşapoarte ucrainene", adică de majoritatea locuitorilor, a anunţat pe Telegram primarul din Energodar, Dmitro Orlov.

Forţele ruseşti verifică telefoanele pentru "canale ucrainene, fotografii patriotice", numesc moneda ucraineană hrivna "monedă străină" şi suspectează pe toată lumea de "tranzacţii valutare ilegale", a adăugat Orlov.

Oraşul se învecinează cu centrala nucleară Zaporoje (ZNPP), controlată de Rusia, iar primarul însuşi nu se află în Energodar, ci este refugiat, iar afirmaţiile sale nu pot fi verificate, conform News.ro.

Citeşte şi: Bombardamente intense asupra orașului Energodar, lângă centrala nucleară Zaporojie

Oficiali ucraineni şi analişti occidentali au declarat că forţele ruseşti şi-au întărit apărarea în regiunea Zaporojie prin utilizarea extinsă a câmpurilor minate.

Săptămâna trecută, o mină rusească a explodat în apropierea sălii motoarelor a unui reactor de la ZNPP, potrivit companiei de stat ucrainene pentru energie nucleară Energoatom.

Orlov susţine că există câmpuri minate şi în apropiere de oraşul Energodar.

Citeşte şi: Tentativă de asasinat asupra „primarului” prorus din orașul ucrainean Energodar

La sfârşitul săptămânii trecute, Oleksii Dmitraşkivski, un purtător de cuvânt al armatei din est, a declarat că ruşii "încearcă să scoată copiii din părţile ocupate ale regiunii Zaporojie".

Potrivit postărilor de pe un grup Telegram din Energodar, evacuarea copiilor a început deja în ultimele zile.

Într-o postare, se spune:

"Informările despre evacuarea obligatorie sunt răspândite în şcolile şi grădiniţele locale din Energodar. Evacuările au început deja şi vor dura până la 20 aprilie.

Intenţionează să ducă copiii în Crimeea folosind autobuzele ZNPP, folosite pentru transferul personalului centralei la locul de muncă".

CNN menţionează că nu este în măsură să verifice această afirmaţie, iar autorităţile locale proruse din Zaporojie au negat că ar exista planuri de organizare a evacuării copiilor din oraşul Enerhodar.

Într-o postare pe Telegram, miercuri, autorităţile au declarat că administraţia oraşului a raportat că circulă "informaţii false despre evacuarea copiilor".

"Vă informăm că nu există nici o evacuare. Nu cedaţi provocărilor", îndeamnă autorităţile, ca răspuns la un afiş care circulă pe reţelele sociale şi care anunţa că ar fi evacuaţi copiii din Enerhodar. Textul făcea referire la un Departament de Educaţie şi Tineret care nu există.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te