Concluzia aparține Direcției de Informații Militare a Ucrainei și a fost publicată pe site-ul instituției.
„Conștient de lipsa unui succes semnificativ în așa-numita <<operație specială>> împotriva Ucrainei și de eficiența unităților ucrainene, comandamentul rus de ocupație încearcă să creeze zone de instabilitate în apropierea graniței cu Ucraina, prin amenințarea forțelor armate rusești și pro-ruse din Transnistria.
Citește și Curtea Supremă a Statelor Unite a confirmat că va elimina dreptul la avort
Potrivit experților, grupul operativ al trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu depășește 300 de soldați, a căror sarcină este protejarea depozitelor de muniții din satul Cobasna.
Mai mult de jumătate din toate munițiile depozitate au expirat și nu pot fi transportate. Doar 7-8.000 de tone pot fi folosite.
Aproximativ două treimi din toate echipamentele militare din Transnistria nu sunt, în întregime sau parțial, pregătite pentru luptă. De asemenea, nu au mijloacele materiale și capacitatea de producție pentru a le repara și reface stocul.
Citește și Undă de șoc în America: Curtea Supremă a SUA se pregăteşte să anuleze dreptul la avort
Potenţial, Transnistria ar putea fi folosită drept trambulină pentru a stabili linii de aprovizionare şi a asigura desfăşurarea unui grup rus în Republica Moldova, dar acest lucru va fi posibil doar dacă se va crea un coridor terestru cu Rusia prin regiunile de sud ale Ucrainei”, punctează serviciul secret al Armatei ucrainene.
Depozitul sovietic de la Cobasna, cât bombele de la Hiroșima și Nagasaki
Ca element de maximă amenințare, Rusia are în Transnistria depozitul de muniții de la Cobasna, în nordul regiunii, creat în anii 1940, de Uniunea Sovietică (URSS).
Și la acea vreme, avea o valoare strategică de mare importantă. Depozitul de muniție Cobasna este unul dintre cele mai mari, dacă nu cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est și conține până la 20.000 de tone de arme din epoca sovietică de la Armata a 14-a a URSS și, de asemenea, din Cehoslovacia și Germania de Est.
Citește și: VIDEO Putin țintește Republica Moldova. Depozitul de arme din Transnistria, cât două bombe atomice
Academia de Științe a Moldovei a stabilit că o explozie a armelor aflate în depozitul de muniții, care au depășit data de expirare cu mult timp în urmă, ar fi echivalentă cu bombardamentele atomice de la Hiroșima și Nagasaki, mult mai puternică decât explozia din portul Beirut din 2020.
În februarie anul acesta Putin a semnat un decret prin care recunoaște regiunile ucrainene Donețk și Lugansk ca republici independente și se așteaptă ca și Transnistria să urmeze aceeași cale în apropierea Zilei Vicoriei a Rusiei împotriva naziștilor, la 9 mai.