Rusia alimentează tensiunea în Transnistria. 300 de soldați apără depozitele de arme de la Cobasna

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.05.2022 - 21:44
Rușii alimentează artificial tensiunea în Transnistria. 300 de soldați protejează depozite de arme

„Rușii alimentează artificial tensiunea în Transnistria, pentru a o folosi într-un atac psihologic împotriva Ucrainei, și caută modalități de a dispersa armata ucraineană, în cadrul unei campanii dificile de apărare, pentru a proteja Donbasul ucrainean și sudul”.

SHARE

Concluzia aparține Direcției de Informații Militare a Ucrainei și a fost publicată pe site-ul instituției.

„Conștient de lipsa unui succes semnificativ în așa-numita <<operație specială>> împotriva Ucrainei și de eficiența unităților ucrainene, comandamentul rus de ocupație încearcă să creeze zone de instabilitate în apropierea graniței cu Ucraina, prin amenințarea forțelor armate rusești și pro-ruse din Transnistria.

Citește și Curtea Supremă a Statelor Unite a confirmat că va elimina dreptul la avort

Potrivit experților, grupul operativ al trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu depășește 300 de soldați, a căror sarcină este protejarea depozitelor de muniții din satul Cobasna.

Mai mult de jumătate din toate munițiile depozitate au expirat și nu pot fi transportate. Doar 7-8.000 de tone pot fi folosite.

Aproximativ două treimi din toate echipamentele militare din Transnistria nu sunt, în întregime sau parțial, pregătite pentru luptă. De asemenea, nu au mijloacele materiale și capacitatea de producție pentru a le repara și reface stocul.

Citește și Undă de șoc în America: Curtea Supremă a SUA se pregăteşte să anuleze dreptul la avort

Potenţial, Transnistria ar putea fi folosită drept trambulină pentru a stabili linii de aprovizionare şi a asigura desfăşurarea unui grup rus în Republica Moldova, dar acest lucru va fi posibil doar dacă se va crea un coridor terestru cu Rusia prin regiunile de sud ale Ucrainei”, punctează serviciul secret al Armatei ucrainene.

Depozitul sovietic de la Cobasna, cât bombele de la Hiroșima și Nagasaki

Ca element de maximă amenințare, Rusia are în Transnistria depozitul de muniții de la Cobasna, în nordul regiunii, creat în anii 1940, de Uniunea Sovietică (URSS).

Și la acea vreme, avea o valoare strategică de mare importantă. Depozitul de muniție Cobasna este unul dintre cele mai mari, dacă nu cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est și conține până la 20.000 de tone de arme din epoca sovietică de la Armata a 14-a a URSS și, de asemenea, din Cehoslovacia și Germania de Est.

Citește și: VIDEO Putin țintește Republica Moldova. Depozitul de arme din Transnistria, cât două bombe atomice

Academia de Științe a Moldovei a stabilit că o explozie a armelor aflate în depozitul de muniții, care au depășit data de expirare cu mult timp în urmă, ar fi echivalentă cu bombardamentele atomice de la Hiroșima și Nagasaki, mult mai puternică decât explozia din portul Beirut din 2020.

În februarie anul acesta Putin a semnat un decret prin care recunoaște regiunile ucrainene Donețk și Lugansk ca republici independente și se așteaptă ca și Transnistria să urmeze aceeași cale în apropierea Zilei Vicoriei a Rusiei împotriva naziștilor, la 9 mai.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te