Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, şi Suedia analizează dacă să adere sau nu la NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, a anunţat miercuri premierul finlandez Sanna Marin.
Medvedev a atenţionat că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO, Rusia îşi va întări forţele terestre, navale şi aeriene în regiunea Mării Baltice, pentru a restaura echilibrul militar.
Totodată, el s-a referit în mod explicit la ameninţarea nucleară, afirmând că ar putea să nu mai fie vorba de o regiune baltică "liberă de nuclear", regiune unde se află exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.
„Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică - echilibrul trebuie restabilit", a spus Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei în perioada 2008-2012. „Până astăzi Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forţa mâna, ei bine... reţineţi că nu noi am propus asta", a adăugat Medvedev.
Ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anusauskas, a reacţionat joi şi a declarat, la postul lituanian BNS, că Rusia are deja arme nucleare în regiunea baltică şi că acestea au fost desfăşurate în exclava Kaliningrad înainte de actuala criză.
„Actualele ameninţări ruse sunt destul de ciudate, în condiţiile în care, chiar şi fără actuala situaţie de securitate, ştim că ei păstrează arme la 100 de kilometri de frontiera Lituaniei", a spus ministrul lituanian. "Arme nucleare au fost întotdeauna păstrate în Kaliningrad... (iar) comunitatea internaţională, ţările din regiune, sunt perfect conştiente de acest lucru... Ei (ruşii) folosesc aceasta ca pe ameninţare", a adăugat Anusauskas.
La rândul său, premierul lituanian Ingrida Simonyte a declarat joi că ameninţarea Rusiei de a-şi întări prezenţa militară, inclusiv nucleară, în regiunea baltică nu este "nicio noutate".
Citește și: VIDEO Suedia va solicita aderarea la NATO în iunie. Rusia nu mai știe pe unde să-și desfășoare trupe
Suedia va solicita oficial aderarea la NATO la sfârșitul lunii iunie. Potrivit cotidianului SvD, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, intenţionează să solicite aderarea la NATO în timpul reuniunii de două zile a blocului de la Madrid, în perioada 29-30 iunie.
Războiul Rusiei din Ucraina, care a început la 24 februarie, a determinat țările neutre să-și reconsidere pozițiile de securitate.
Suedia și Finlanda vor acționa în tandem în această privință, intenționând să solicite curând aderarea la NATO, ceea ce va crea o situație potențial tensionată pe flancul estic al continentului.
Cele două țări se află într-un grup minoritar de șase membri ai Uniunii Europene care nu sunt în NATO, împreună cu Austria, Cipru, Irlanda și Malta, ambele fiind pregătite să-și reevalueze pozițiile în materie de politică externă după invazia rusă din Ucraina.