Rusia va avea 1.300 de km graniță cu NATO. Finlanda anunță, azi, că aderă la Alianța Nord Atlantică

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.05.2022 - 11:08
Rusia va avea 1.300 de km graniță cu NATO. Finlanda anunță, azi, că aderă la Alianța Nord Atlantică/FOTO: Pixabay

Se așteaptă ca Finlanda să-și anunțe joi intenția de a adera la NATO, iar Suedia va urma probabil la scurt timp după aceea, au declarat diplomați și oficiali, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina remodelează securitatea europeană.

SHARE

Aliații NATO se așteaptă ca Finlanda și Suedia să primească rapid statutul de membru, au declarat pentru Reuters cinci diplomați și oficiali, deschizând calea pentru o prezență sporită a trupelor în regiunea nordică în timpul perioadei de ratificare de un an. 

În regiunea nordică mai largă, Norvegia, Danemarca și cele trei state baltice sunt deja membre NATO, iar adăugarea Finlandei și Suediei ar înfuria probabil Moscova, care spune că extinderea NATO este o amenințare directă la adresa propriei sale securități.

Preşedintele finlandez urmează să-şi prezinte oficial joi poziţia „personală” cu privire la aderare, un anunţ privind candidatura ţării sale fiind aşteptat în zilele următoare, la fel ca în cazul Suediei.

Întrebat miercuri dacă Finlanda ar provoca Rusia prin aderarea la NATO, președintele Sauli Niinisto a declarat că Putin ar fi de vină. "Răspunsul meu ar fi că voi ați provocat acest lucru. Uitați-vă în oglindă", a declarat Niinisto. 

Citește și: VIDEO China a înconjurat Taiwanul pentru exerciții militare masive, „o repetiție pentru invazie”

Președintele rus Vladimir Putin a citat această problemă ca motiv pentru acțiunile sale în Ucraina, care și-a exprimat, de asemenea, dorința de a adera în cele din urmă la alianță.

De asemenea, Moscova a avertizat în repetate rânduri Finlanda și Suedia împotriva aderării la alianță, amenințând cu "consecințe militare și politice grave".

Citește și: Cancelarul Germaniei: Ucraina va trebui să lupte 100 de ani cu consecințele războiului

Rusia, cu care Finlanda are o graniţă de 1.300 km şi o istorie de conflicte înainte de 1945, a avertizat că va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în exclava sa Kaliningrad de la Marea Baltică dacă Finlanda şi Suedia vor decide să se alăture Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.