Rusia trimite recruți să lupte în Ucraina după doar câteva zile de antrenament. Cum poți lupta așa?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.07.2022 - 10:55
Rusia trimite recruți să lupte în Ucraina după doar câteva zile de antrenament. Cum poți lupta așa?/FOTO: Profimedia

Rusia a mobilizat din nou recruții care au făcut doar câteva zile de antrenament și îi trimite drept carne de tun în Ucraina. „Pentru un soldat, este o cale directă spre spital sau spre un sac de cadavre”

SHARE

La mai puțin de două săptămâni după ce s-a înrolat în armată, Ivan se afla în prima linie a ofensivei Rusiei în estul Ucrainei și participa la atacuri asupra pozițiilor ucrainene.

Ivan, în vârstă de 31 de ani, care a solicitat anonimatul pentru a-și proteja siguranța, a declarat că a primit doar cinci zile de pregătire înainte de a fi transferat în Ucraina și aruncat în luptă.

„Era un soldat în compania noastră care nu știa cum funcționează o mitralieră”

"Era un soldat în compania noastră care nu știa cum funcționează o mitralieră. Așa că l-am învățat pe acel tip cum să dezasambleze și să asambleze o mitralieră. Nu aș fi vrut să fiu lângă el în luptă. Cum poți lupta așa?", a declarat el pentru The Moscow Times.

Oferirea unei instruiri minime noilor recruți pare să fie din ce în ce mai frecventă în armata rusă, în condițiile în care războiul din Ucraina se apropie de a șasea lună, iar rata ridicată a victimelor se combină cu lipsa mobilizării generale pentru a genera un deficit grav de personal.

Citește și: EXCLUSIV Buhnici, implicat în afaceri de 15.000.000 lei în ultimii 3 ani. Un milion, rulat în IT

Lipsa de cunoștințe îi lasă pe soldați fără abilitățile de luptă necesare pentru a supraviețui pe câmpul de luptă, potrivit analiștilor militari și activiștilor pentru drepturile omului.

„E o cale directă spre spital sau spre un sac de cadavre”

"O săptămână de pregătire nu înseamnă nimic - pentru un soldat, este o cale directă spre spital sau spre un sac de cadavre", a declarat analistul militar independent Pavel Luzin.

Citește și: VIDEO Ucraina va primi avioane Gripen, Rafale și Eurofighter. S-a zis cu supremația aeriană a Rusiei

Potrivit site-ului Ministerului rus al Apărării, un antrenament intensiv de patru săptămâni de arme combinate cu un curs de "supraviețuire" este "esențial" pentru oricine semnează un contract cu armata rusă. Programul durează în total 240 de ore și include trageri, aruncarea de grenade și un studiu al tacticilor militare.

Cu toate acestea, pe fondul războiului din Ucraina, se pare că standardele de pregătire nu sunt respectate, potrivit lui Sergei Krivenko, directorul grupului pentru drepturile omului Citizen. Armata. Law. care oferă asistență juridică soldaților ruși.

"Am fost abordat în mod regulat de părinți ai căror copii au semnat un contract militar și au ajuns în Ucraina doar o săptămână mai târziu", a declarat Krivenko pentru The Moscow Times.

Ivan a semnat un contract de trei luni cu Ministerul Apărării în aprilie.

"Când a început operațiunea militară specială - deși, de fapt, este un război - am luat-o ca pe o tragedie personală", a declarat Ivan. "Mi-am spus că vreau să merg acolo și că nimeni nu mă va opri. Sunt un patriot".

În curând a fost transferat la o bază militară din orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina. Mai puțin de două săptămâni mai târziu, s-a trezit pe linia frontului.

„Ne-au antrenat timp de cinci zile și apoi am plecat pe poziții de luptă”

"După toate controalele medicale, m-au întrebat dacă sunt pregătit să merg la baza militară poimâine. Ne-au antrenat timp de cinci zile, am așteptat alte cinci zile pentru o rotație a forțelor și apoi am plecat pe poziții de luptă", a declarat el într-un interviu telefonic.

În cele cinci zile în care Ivan și alți soldați au așteptat să fie desfășurați în Ucraina, au efectuat câteva exerciții de antrenament informale.

"Bineînțeles, nu a fost suficient", a spus el.

În ultimele săptămâni, în presa rusă au apărut relatări similare despre noi recruți care au primit o pregătire minimă.

„Am fost șocat. Unii nu au ținut cum trebuie o mitralieră în mână”

"Am fost șocat. Unii nu au ținut cum trebuie o mitralieră în mână, nu au văzut niciodată tancuri adevărate în persoană și pleacă pe front în câteva zile", a declarat luna trecută un soldat anonim într-un interviu acordat serviciului rusesc al BBC.

Evgheni Chubarin, în vârstă de 24 de ani, a fost ucis în regiunea ucraineană Harkov, la doar patru zile după ce a fost transferat la baza militară Belgorod în baza unui contract de trei luni cu armata rusă, a relatat luna trecută postul de știri independent Mediazona. "Nu a existat nicio pregătire", a declarat mama sa, Nina Chubarina, pentru Mediazona. "Au sosit, au primit o uniformă și o mitralieră - și asta e tot, mergeți înainte".

„Au sosit, au primit o uniformă și o mitralieră - și asta e tot, mergeți înainte”

În timp ce majoritatea bărbaților ruși au efectuat cel puțin un an de serviciu militar obligatoriu în cadrul forțelor armate ruse, instruirea este în continuare considerată esențială pentru a le actualiza și reîmprospăta abilitățile, care pot fi depășite de mulți ani.

În conformitate cu legislația rusă, recruții nu pot fi trimiși în luptă decât dacă au urmat cel puțin patru luni de pregătire. Aceeași logică ar trebui să se aplice și celor care semnează un contract cu armata pentru a merge în Ucraina, potrivit expertului Luzin.

Potrivit lui Ivan, cele cinci zile de antrenament pe care le-au primit au fost "intense".

Toți soldații au fost tratați la fel în timpul antrenamentului, indiferent de experiență. Majoritatea nu mai fuseseră într-o zonă de război înainte, potrivit lui Ivan, deși au existat unii care aveau experiență pe câmpul de luptă, inclusiv în campaniile militare ale Rusiei din Siria și din republica Cecenia din Caucazul de Nord.

„Am fost pe terenul de instrucție de la 10.00 la 19.00”

"Am fost pe terenul de instrucție de la 10.00 la 19.00. Am exersat tehnici de luptă, preluarea și luarea cu asalt a clădirilor, apărare în toate direcțiile, lucrul în echipe de luptă, medicină de campanie, evacuarea și tratarea soldaților răniți. Accentul era pus pe acele abilități de care aveai nevoie pentru poziția ta - mitralior, operator de lansator de grenade și așa mai departe", a spus Ivan.

Deși o astfel de instruire de bază poate fi suficientă pentru a le permite soldaților să îndeplinească sarcini simple în luptă, experții militari au declarat pentru The Moscow Times că pregătirea militară ar trebui să fie mult mai amplă.

"Sunt multe lucruri care trebuie învățate în ceea ce privește coordonarea și cooperarea cu o echipă. Și este destul de consumator de timp", a declarat Samuel Cranny-Evans, analist militar la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra.

Ratele ridicate ale victimelor înseamnă că armata rusă își pierde probabil coeziunea, potrivit experților, iar deficiențele de pregătire nu fac decât să exacerbeze această problemă.

 „Soldații nu-și cunosc comandanții, nu știu unde se află unitatea lor în timp ce luptă pe teren”

Armata a început să amestece soldați din unități diferite, potrivit lui Dara Massicot, cercetător principal la think tank-ul RAND cu sediul în SUA și fost analist principal la Pentagon. "Soldații nu-și cunosc comandanții, nu știu unde se află unitatea lor în timp ce luptă pe teren", a declarat Massicot pentru The Moscow Times.

"În plus, există o lipsă de specialiști în armata rusă. Acest lucru înseamnă că, dacă un echipament se strică, pur și simplu nu îl pot repara", a adăugat ea.

În ciuda situației de pe câmpul de luptă, se pare că una dintre motivațiile pentru care oamenii se înrolează pentru a lupta sunt banii, armata oferind salarii de până la patru ori mai mari decât media locală.

Ivan a declarat că a fost plătit cu peste 240.000 de ruble (3.794 de dolari) pe lună.

Jurnaliștii ruși independenți au folosit informații disponibile public pentru a confirma moartea a aproape 5.000 de soldați ruși în Ucraina. Cu toate acestea, este probabil ca numărul real al morților să fie mult mai mare, iar analiștii au estimat că cifra reală depășește cu mult 10.000.

Ministerul rus al Apărării a actualizat ultima dată bilanțul oficial al morților la sfârșitul lunii martie, cu 1.351 de decese confirmate.

Ivan a suferit răni de șrapnel la picior și la braț în timpul luptelor din apropierea orașului Izyum din nord-estul Ucrainei la sfârșitul lunii aprilie și a fost transferat la un spital din Rusia. El a declarat săptămâna trecută că încă se recuperează după rănile suferite acasă, la Moscova.

"Problema este că cei care au planificat operațiunea au presupus că ucrainenii nu le vor opune rezistență în acest fel, așa că nu s-au gândit la efective, iar acum doar completează golurile", a declarat analistul Massicot, potrivit The Moscow Times.

"În esență, totul înseamnă că ei armata rusă nu vor mai avansa rapid".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te