Rusia și-a mutat „războiul subacvatic” pe coastele Portugaliei. Miliarde de tranzacții financiare online au fost întrerupte.
O aeronavă a Forțelor Aeriene Portugheze a monitorizat navă oceanografică rusă după ce aceasta a intrat în Zona Economică Exclusivă (ZEE) - care se întinde pe 200 de mile marine de coasta Portugaliei - la 18 ianuarie.
Pe fondul preocupărilor cu privire la tăierea cablurilor submarine, care au fost în mare parte atribuite Rusiei, Forțele Aeriene Portugheze au executat o misiune de urmărire a navei rusești de cercetare oceanografică aparținând Rusiei, care avea capacitatea de a opera vehicule submersibile pentru explorări marine la adâncimi mari.
Rusia și-a mutat „războiul subacvatic” pe coastele Portugaliei
Nu a fost numită nava rusească sau aeronava portugheză ridicată să o monitorizeze.
„Misiunea consolidează supravegherea spațiului strategic de interes național, asigură o prezență constantă și atentă la mișcările în zona de interes național și contribuie la siguranța și protecția apelor aflate sub responsabilitatea portughezei”, se subliniază în comunicat.
Acest incident s-a petrecut la câteva zile după ce Marina portugheză a anunțat la începutul acestei luni că a monitorizat cinci nave de război rusești care treceau pe lângă coasta țării.
Potrivit rapoartelor din presa locală, navele au fost escortate de Marina Portugheză de mai multe ori în acea perioadă.
A existat o creștere a activității maritime rusești lângă Portugalia în ultimele luni, deosebit de îngrijorătoare pe fondul incidentelor repetate de atacuri asupra infrastructurii de cabluri submarine din apele internaționale.
Alianța NATO a acuzat navele rusești că planifică și desfășoară meticulos aceste activități ilegale. În ultimele luni, Portugalia a îmbunătățit activitățile de patrulare pentru a monitoriza activitățile navelor rusești.
Avioanele F-16M ale Forțelor Aeriene portugheze au zburat peste 1.000 de ore de misiuni de poliție aeriană în 2024, conform rapoartelor.
Sabotarea cablurilor nu este ceva nou, dar a devenit o acțiune răspândită ca metodă de război hibrid. Trei cabluri submarine care traversau Marea Roșie au fost atacate și tăiate de miliția Houthi din Yemen, în martie 2024. În mod similar, mai multe cabluri de telecomunicații submarine au fost tăiate în sudul Franței în două incidente coordonate în aprilie și octombrie 2022.
Mai recent, cablul submarin Estlink 2, care transmite electricitate între Finlanda și Estonia, a fost întrerupt în ziua de Crăciun 2024. Finlanda bănuiește că nava rusească „Eagle-S” care se afla în drum spre Egipt din Rusia, a fost responsabilă de atac. Oficialii au susținut că ancora petrolierului ar fi putut cauza pagubele.
Un sabotaj similar a fost raportat în apele teritoriale suedeze în octombrie 2023, când un cablu submarin care leagă Suedia și Estonia a fost avariat.
Miliarde de tranzacții financiare online au fost întrerupte
Există peste 600 de cabluri submarine care leagă fiecare națiune din lume și oferă conexiuni la internet și telecomunicații în diferite locații. Se anticipează că aceste cabluri subacvatice vor continua să servească drept principală rută pentru traficul de internet la nivel mondial în viitorul apropiat.
Acestea sunt cruciale, deoarece miliarde de tranzacții financiare online se bazează pe datele pe care le transportă.
Importanța strategică a acestor cabluri este subliniată și de faptul că sunt folosite pentru a sprijini operațiunile militare în străinătate și pot fi folosite pentru comunicații confidențiale guvernamentale.
Vulnerabilitatea acestor cabluri a fost agravată de dezvoltarea unor vehicule subacvatice fără pilot (UUV) sofisticate, care pot deteriora cablurile fără a fi detectate.
Misiunea „Baltic Sentry” a NATO contra sabotajului Rusiei
Alianța NATO s-a angajat să-și sporească prezența militară în Marea Baltică pentru a combate amenințarea crescândă a sabotajului subacvatic.
Săptămâna trecută, a lansat misiunea „Baltic Sentry” pentru a consolida protecția infrastructurii critice.
Citește și: TENSIUNI Rusia atacă o aeronavă franceză în Marea Baltică. NATO trimite 20 de drone navale
„Baltic Sentry va spori prezența militară a NATO în Marea Baltică și va îmbunătăți capacitatea Aliaților de a răspunde la actele de destabilizare”, se arată într-un comunicat.
Misiunea va folosi diverse resurse, cum ar fi avioane de patrulare marine și fregate. Secretarul general al NATO Mark Rutte a subliniat că NATO va colabora cu aliații pentru a integra mijloacele naționale de supraveghere.
Citește și: Războiul Rusia-Ucraina se extinde. Alianța NATO ocupă Marea Baltică. Petrolierele rusești, arestate
Rutte a anunțat, de asemenea, implementarea de noi tehnologii, inclusiv o flotă mică de drone navale, pentru a spori capacitatea de a proteja infrastructura subacvatică vitală. El a menționat că NATO va investiga în continuare modalități de a proteja infrastructura și de a spori rezistența activelor submarine.