Rusia refuză din nou vizita consulară pentru reporterul The Wall Street Journal, Evan Gershkovich

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.05.2023 - 20:01
Preşedintele SUA, Joe Biden, la dineul corespondenţilor de presă ai SUA, pe 30 aprilie - Foto: Profimedia Images

Rusia a refuzat iar vizita consulară, pentru reporterul WSJ, Evan Gershkovich, aflat în închisoare de aproape două luni. Prin împiedicarea oficialilor americani de a-l vizita pe Gershkovich, Moscova dă vina pe Washington pentru statutul vizei reporterilor ei.

SHARE

Guvernul rus a respins pentru a doua oară cererea oficialilor americani, de a-l vizita pe reporterul Evan Gershkovich, deținut în închisoarea Lefortovo, din Moscova.

Moscova refuză iar vizita consulară la Evan Gerschkovich

Ministerul de Externe al Rusiei a legat acest demers de o plângere, potrivit căreia jurnaliștii săi nu au obținut vize americane, pentru a călători împreună cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov. la Națiunile Unite, la New York, luna trecută.

Ministerul respinsese o solicitare anterioară pentru o vizită consulară, din cauza aceleiași plângeri. Reporterii ruși nu se află în spatele gratiilor, în SUA, observă totuşi The Wall Street Journal.

Departamentul de Stat a anunţat că a solicitat o întâlnire cu Gershkovich, pe 25 mai.

Citeşte şi: Peste 300 de jurnalişti străini cer eliberarea reporterului WSJ Evan Gershkovich, închis în Rusia

"Ne opunem cu fermitate eșecului continuu al Rusiei de a se conforma obligațiilor sale, în cadrul Convenției Consulare, de a ne oferi acces consular la cetățenii americani deținuți", a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

"Indiferent de obstacole, echipa noastră se concentrează pe asigurarea accesului consular în timp util, la toți cetățenii americani reținuți în străinătate", a spus sursa citată.

Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, l-a vizitat pe Gershkovich, în urmă cu o lună, în cadrul primului acces oferit oficialilor americani, de la reținerea sa în martie.

Citeşte şi: VIDEO Verdict fără emoții pentru Putin: Jurnalistul WSJ Evan Gershkovich rămâne în arest la Moscova

Într-o rezoluție bipartizană, adoptată săptămâna aceasta, de Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, legislatorii au cerut Rusiei să ofere "acces consular deplin, neîngrădit și consecvent" lui Gershkovich.

Evan Gershkovich, în vârstă de 31 de ani, a fost reținut pe 29 martie, de FSB, în timp ce se afla într-o călătorie de documentare, în orașul Ekaterinburg, de la vest de Munţii Ural, și a fost reținut în baza unei acuzații de spionaj, pe care The Wall Street Journal și Guvernul SUA o neagă vehement.

Gershkovici a fost închis într-o închisoare din Moscova, Lefortovo. Pe 18 aprilie, a apărut în fața unui judecător, care a respins apelul său pentru ridicarea arestului preventiv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te