În plin război convențional, Rusia poartă și un conflict din umbră, al cărui front principal este Telegramul, unde minori sau tineri ucraineni șomeri sunt ademeniți cu bani pentru a transporta, planta sau chiar detona bombe artizanale – de cele mai multe ori fără să știe, devenind astfel atentatori sinucigași.
Rusia recrutează minori ucraineni și îi transformă în atentatori sinucigași, pentru 1.000 $
Rușii recrutează adolescenți și tineri vulnerabili din regiunile mai sărace ale Ucrainei, le trimit bani în criptomonede, iar apoi îi manipulează în acțiuni de sabotaj sau atacuri teroriste. Adesea, recrutații devin, fără să știe, teroriști sinucigași în războiul din Ucraina.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) avertizează că în ultimele luni au fost documentate zeci de atacuri, multe dintre ele cu victime în rândul recruților sau chiar al celor folosiți pe post de „cărăuși”, potrivit The Moscow Times.
Misiuni sinucigașe "vândute" ca aparent inofensive
Un astfel de caz este cel al lui Oleg, un tânăr de 19 ani din estul Ucrainei, șomer și proaspăt devenit tată. Aflându-se în căutare de venituri rapide, Oleg a răspuns unui anunț de pe Telegram ce promitea 1.000 de dolari pentru o misiune aparent banală: aruncarea unei cutii de vopsea pe fațada unei secții de poliție din Rivne.
Ajuns la destinație, când a deschis rucsacul, a avut un șoc: în loc de vopsea, a găsit o bombă artizanală conectată la un telefon mobil – un mecanism clasic de detonare la distanță. Speriat, a alertat un polițist din apropiere, iar în acel moment a fost reținut de agenți ai SBU, care îl urmăreau de la distanță.
Citește și: Zelenski a semnat un decret prin care Ucraina se retrage dintr-un tratat internațional. Ce implică?
Rusia recrutează minori ucraineni pentru atentate teroriste
Potrivit purtătorului de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenko, acesta nu este un caz izolat. Din 2024, Moscova a schimbat radical strategia, trecând „de la incendieri simple la bombardamente care amintesc de tacticile grupărilor teroriste”.
SBU a reținut peste 700 de persoane implicate în astfel de misiuni, dintre care un sfert sunt minori. Cea mai tânără persoană are doar 11 ani. Agenții ruși folosesc o metodă perfidă: o persoană fabrică bomba, o lasă într-un loc convenit, iar alta o ridică fără să știe conținutul. Rezultatul: explozii în zone civile sau militare, fără ca vreun agent rus să fie prezent fizic pe teritoriul Ucrainei.
Citește și: Putin vrea să cucerească Odesa ca să izoleze Ucraina de Marea Neagră. România ajunge vecina Rusiei
Canalele Telegram – instrumente de propagandă și recrutare
Telegram a devenit un teren fertil pentru această rețea clandestină. Sub pretextul unor „locuri de muncă plătite în dolari”, tinerii sunt atrași în etape: inițial primesc sarcini ușoare, precum fotografierea unor clădiri sensibile sau lipirea unor afișe subversive. Ulterior, sunt promovați pentru „misiuni mai bine plătite”, care implică manipularea de obiecte ce conțin explozibili.
„În unele cazuri, agenții nu doar plantează bomba, ci îndeplinesc fără să știe rolul unui atentator sinucigaș. Rușii își aruncă în aer propriii agenți – a devenit o practică obișnuită”, spune Dekhtiarenko.
Citește și: Ucraina a pus la punct drona anti-drona. Dronele Shahed rusești sunt vânate și dacă sunt în roi
Adolescenții, implicați și în fabricarea bombelor
Nu doar transportatorii sunt ucraineni – și fabricanții bombelor sunt adesea recrutați tot pe Telegram. În Rivne, o adolescentă a fost reținută sub acuzația că producea astfel de dispozitive explozive, după ce primise tutoriale video din partea rețelei rusești.
Un alt caz, produs cu trei zile înainte de incidentul cu Oleg, s-a soldat cu moartea unui tânăr de 21 de ani și rănirea a opt soldați, după ce o bombă pe care o transporta a explodat în fața unui centru de recrutare militară.
SBU, campanie de conștientizare în școli
Pentru a contracara acest fenomen îngrijorător, SBU a lansat un program de conștientizare în școlile ucrainene, cu scopul de a-i învăța pe elevi despre pericolele acceptării unor „locuri de muncă” de pe Telegram.
Autoritățile îndeamnă părinții să monitorizeze atent activitatea online a copiilor și adolescenților, într-o perioadă în care războiul s-a mutat nu doar în tranșee, ci și în rețelele sociale.