Ofensiva rusă din sudul Ucrainei capătă o nouă dimensiune, pe fondul informațiilor conform cărora Vladimir Putin ar urmări anexarea portului Odesa, un punct strategic esențial la Marea Neagră.
Putin vrea să cucerească Odesa ca să izoleze Ucraina de Marea Neagră. România ajunge vecina Rusiei
Potrivit Financial Times, care citează un oficial occidental de rang înalt sub protecția anonimatului, liderul de la Kremlin consideră că „Odesa este un oraș istoric rusesc” și vizează ocuparea sa ca parte a unei strategii mai largi de izolare a Ucrainei de rutele maritime.
Planurile Moscovei au fost confirmate și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avertizat că forțele ruse au ca obiectiv nu doar cucerirea Odesei, ci și a orașului Nikolaiv, cu scopul de a avansa până la granițele cu Republica Moldova și România.
Citește și: Al Treilea Război Mondial e aproape. Rusia anunță când va începe invazia în Europa. România, o țintă
„Izolarea Ucrainei de Marea Neagră este una dintre prioritățile Rusiei”, a transmis biroul președinției de la Kiev.
Conflictul se află într-o fază de uzură extremă pentru ambele părți. În timp ce armata rusă ar putea menține actualul ritm al ofensivei timp de încă un an, Ucraina riscă să atingă un punct critic în următoarele șase luni, în lipsa unui sprijin militar consistent.
Unele surse occidentale avertizează asupra unui posibil „eșec catastrofal” dacă Ucraina nu primește ajutorul financiar și logistic necesar.
Citește și: Avertismentul lui Trump care cutremură Europa. Putin pregătește invazia în UE. România, o țintă
Sprijinul pentru Ucraina, crucial pentru apărarea României
Fostul președinte polonez Aleksander Kwaśniewski, alături de alți lideri europeni, a tras un semnal de alarmă, cerând sprijin militar urgent pentru Kiev și o finanțare de până la 15 miliarde de dolari pentru creșterea capacității de producție a industriei de apărare ucrainene.
Expertul militar Dara Massicot estimează că vara aceasta nu va aduce evoluții decisive pe front, iar generalul ucrainean Oleksandr Sîrski susține că linia frontului s-a extins cu peste 160 de kilometri – o realitate care complică operațiunile pentru ambele tabere.
Citește și: Avertisment pentru România. Franța și Germania acuză Rusia că încearcă să acapareze Europa de Est
Dronele ucrainene continuă să limiteze capacitatea Rusiei de a desfășura ofensive masive fără pierderi semnificative.
În ciuda acestor dificultăți, planul Rusiei de a controla sudul Ucrainei și de a bloca accesul țării la Marea Neagră reprezintă una dintre cele mai periculoase evoluții geopolitice de la începutul invaziei. Dacă Odesa va cădea, Ucraina va pierde nu doar un port vital, ci și o legătură crucială cu economia globală, iar Vladimir Putin ar putea pregăti următoare invazie în Republica Moldova și apoi în România.