Rusia: militari privați americani jefuiesc petrolul sirian. Privații ruși nu ajung la sonde

DE Adina Mutăr | 29.07.2019 - 22:03

Militarii privați ruși, orchestrați de Kremlin, se străduiesc de peste un an să ajungă în zonele bogate în petrol și gaze din Siria, dar sunt stopate de forțele kurde susținute de americani.

SHARE

Războaiele au nevoie de combustibil, iar dacă se impun embargouri asupra furnizării acestuia și se trimit forțe pentru ca nimeni să nu încalce aceste embargouri, se ajunge în situația de penurie, ceea ce determină „jucătorii” să iasă la atac.

Șeful Departamentului Operațional din cadrul Statului Major al Rusiei, generalul Serghei Rudskoi, acuză companii militare private americane că jefuiesc instalațiile petroliere siriene susținute de avioanele coaliției internaționale antiteroriste.

„În afară de instrucția militară a forțelor militante, structurile americane din Siria sunt implicate în jafuri de instalații petroliere și depozite  în zona de peste Eufrat, care aparțin guvernului sirian legitim. În ultimul timp, companiile militare private americane și-au mărit personalul. Mercenarii companiilor militare private din Siria depășesc acum 3.500 de persoane ”, a subliniat generalul rus.

„În mod specific, structurile militare americane au organizat producția și vânzarea de petrol sirian din câmpurile petroliere Conaco, al-Omar și Tanak situate la est de râul Eufrat, a subliniat generalul rus. Este în vigoare o schemă criminală a livrărilor transfrontaliere a petrolului brut sirian. De fapt, bogăția națională siriană este jefuită”, a declarat Rudskoi.

Acesta declară că o parte considerabilă a veniturilor din contrabanda cu hidrocarburi este cheltuită pentru menținerea formațiunilor armate ilegale, mituirea șeicilor formațiunilor tribale și instigarea sentimentelor antiguvernamentale.

„Toată această activitate a companiilor militare private din SUA se desfășoară sub acoperirea aviației internaționale a coaliției antiteroriste. De fapt, aceasta este o activitate de contrabandă confiscată de americani de la ISIS, care a fost eliminată din zona respectivă”, a explicat Rudskoi.

Livrările necondiționate de armament și hardware militar de către SUA în zona de peste Eufrat provoacă îngrijorare, a adăugat generalul rus.

Mercenarii ruși Wagner și Patriot sunt ineficienți 

Îngrijorarea generalului este „legitimă”, deoarece rușii nu reușesc să ajungă în acele zone bogate în resursele de care regimul Bashar al-Assad are nevoie pentru a continua războiul împotriva propriului popor, atât cât a mai rămas în Siria.

Kremlinul a admis prezenţa unor „voluntari” ruşi în Ucraina şi în Siria, dar a susţinut că nu luptă la ordinele lui Vladimir Putin.  

Deși nu s-a specificat, este vorba de compania privată Wagner, fondată de Dmitri Utkin, un fost ofiţer GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse) și finanțată de un apropiat al președintelui rus, omul de afaceri Evgheni Prigozin, poreclit „bucătarul lui Putin”.

În schimbul serviciilor companiilor sale în diferite zone de pe glob, Prigozin beneficiază de drepturi de exploatare a unor rsurse, precum și de facilități pentru desfășurarea afacerilor.

Associated Press obținuse o copie a unui contract între Evro Polis, o companie controlată de Wagner și corporația siriană General Petroleum prin care rușii urmau să primească 25% din profitul realizat de rafinăriile pe care le eliberează din mâinile Statului Islamic. Însă nu a reușit să-și implementeze oamenii acolo.

La 7 februarie 2018, acest grup a făcut o încercare de a avansa pe un câmp petrolier lângă Deir-Ez-Zor. Mercenarii au traversat râul Eufrat în partea controlată de americani, folosind tancuri și  artilerie pentru a ataca un avanpost de opoziție kurdă susținut de S.U.A., aflat lângă sondele de gaze naturale Conoco.

Forțele kurde au respins atacul cu rachete antitanc și mitraliere, dar apoi au cerut susținere aeriană americană.

Rezultatul luptei de patru ore, potrivit documentelor publicate de Pentagon: peste 200 morți în tabăra mercenarilor ruși.

Mai nou, mercenarilor Wagner li s-au adăugat alții, de la compania privată Patriot, și aceasta având legături în Ministerul rus al Apărării, relatează Dojdi TV.

Mercenarii din Patriot sunt prezenţi în Siria cel puţin din primăvara acestui an și a trimis în Siria atât cadre militare active, cât şi rezervişti, menţionează Evghenii Şabaev, un ofiţer rus citat de Dojdi TV.

Deocamdată, nu s-a reușit dislocarea privaților americani de către privații ruși.    

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -