Rusia amenință NATO cu apocalipsa nucleară. Putin reface URSS și vrea România în „statul uniunii”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.10.2024 - 10:54
Rusia amenință NATO cu apocalipsa nucleară. Putin reface URSS și vrea România în „statul uniunii” - Foto: Profimedia images
Rusia amenință NATO cu apocalipsa nucleară. Putin reface URSS și vrea România în „statul uniunii” - Foto: Profimedia images

Rusia amenință NATO cu apocalipsa nucleară. Rusia ajustează politica de descurajare nucleară, oferind posibilitatea de a folosi arme nucleare în caz de agresiune împotriva Belarusului, țară aliată în „uniunea statală” cu Moscova în noul bloc comunist URSS.

SHARE

Rusia face pași concreți către integrarea totală a Belarusului în „statul uniunii”, în paralel cu escaladarea retoricii nucleare.

Rusia amenință NATO cu apocalipsa nucleară. Putin reface URSS și vrea România în „statul uniunii”

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a declarat recent la Minsk, în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus, Viktar Khrenin, că Moscova și-a adaptat politica nucleară la noile realități geopolitice.

„Este prevăzută utilizarea armelor nucleare ca răspuns la o agresiune împotriva Belarusului, ca membru al statului uniunii”, a precizat Belousov.

Această declarație vine pe fondul unei colaborări din ce în ce mai strânse între cele două țări, pe plan militar și economic, absorbția Belarusului fiind văzută de analiștii internaționali ca o etapă în procesul de refacere a URSS cu țările care au făcut anterior parte din blocul sovietic.

România, amenințată cu absorbirea în „noul” URSS

Șefii serviciilor de informații occidentale au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea amenințării rusești asupra NATO.

Bruno Kahl, șeful serviciului german de informații externe, a declarat în cadrul unei audieri parlamentare că Rusia pregătește intens o posibilă confruntare militară directă cu Alianța Nord-Atlantică.

Citește și: Cum intră în luptă contingentele NATO în caz de război cu Rusia. Dinspre România intră primul grup

Kahl a declarat că armata rusă ar putea fi capabilă să lanseze un atac împotriva NATO până la sfârșitul acestui deceniu, având în vedere intensificarea activităților de spionaj și măsurile hibride folosite de Moscova.

„Putin vizează divizarea Occidentului și dorește retragerea SUA din Europa, pentru a restabili granițele NATO de la sfârșitul anilor 1990”, a avertizat Kahl, subliniind că obiectivul final al Kremlinului este crearea unei sfere de influență rusești și reconfigurarea ordinii mondiale.

Citește și: 4 țări NATO amenință Rusia: "Vom lovi direct în Sankt Petersburg". Mișcarea greșită a lui Putin

Reamintim că România a aderat la NATO în anul 2004, ceea ce înseamnă că dictatorul rus vizează inclusiv țara noastră, chiar dacă în trecut nu a făcut parte efectiv din fostul bloc sovietic, însă a fost sub influența directă a Moscovei.

Rusia ar putea invada Europa în 2027

Un posibil conflict major între NATO și Rusia ar putea începe în 2027, potrivit unui scenariu simulativ citat de publicațiile Bild și Moscow Times.

Scenariul, dezvoltat de experți precum generalii Philip Breedlove și Ben Hodges, prevede un atac rusesc inițial asupra Letoniei și Lituaniei, folosindu-se de exclava Kaliningrad și Belarus ca puncte strategice de lansare.

Conform unor surse apropiate de Kremlin, Letonia și celelalte state baltice ar fi primele ținte într-un eventual război cu NATO.

Oficialii ruși consideră că un atac asupra unei țări membre ar putea declanșa un conflict global, dar ar testa în același timp disponibilitatea alianței de a-și apăra toți membrii.

Conform simulării, Rusia ar începe o ofensivă majoră asupra Letoniei, cu atacuri simultane în Lituania.

În acest context, trupele NATO din regiune ar fi nevoite să se retragă temporar, în așteptarea întăririlor, care, în cel mai pesimist scenariu, ar putea ajunge abia după 10 zile, prin activarea articolului 5 al alianței.

Generalul Breedlove a subliniat că soldații și echipamentele NATO din țările baltice au rolul de a „ține pe loc avansul” forțelor ruse, până la sosirea unei forțe mai mari.

„Trebuie să câștigăm timp. Mai întâi va sosi sprijinul aerian, apoi flota, iar în cele din urmă forțele terestre”, a explicat acesta.

Simularea sugerează că în primele trei zile ale conflictului, Rusia ar reuși să ocupe Lituania, însă un batalion de tancuri germane ar contraataca, împiedicând avansul trupelor ruse. Pe parcursul următoarelor șapte zile, tancurile Leopard 2 ar începe o ofensivă din Lituania, lovind forțele ruse din Letonia și provocând pierderi considerabile.

Pierderi majore de ambele părți

La finalul celor 10 zile de conflict simulate, Lituania ar suferi pierderi importante: 17 tancuri, 145 de vehicule blindate și 3.650 de soldați. În schimb, Rusia ar pierde 411 tancuri, 1.019 vehicule blindate și 11.420 de soldați, conform scenariului. Cu toate acestea, Lituania ar rămâne devastată și parțial ocupată până la sosirea întăririlor NATO.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te