Rusia hărțuiește Alaska. Americanii au pregătit trupe, HIMARS și avioane de luptă

DE Adina Mutăr | 16.09.2024 - 18:14
Rusia hărțuiește Alaska. Americanii au pregătit trupe, HIMARS și avioane de luptă - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia hărțuiește Alaska. Americanii au pregătit trupe, HIMARS și avioane de luptă - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia hărțuiește Alaska. Americanii au pregătit trupe, HIMARS și avioane de luptă. Tensiunile dintre SUA și Rusia continuă să crească, Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) raportând, la 15 septembrie, al patrulea incident de acest fel.

SHARE

Rusia hărțuiește Alaska. Americanii au pregătit trupe, HIMARS și avioane de luptă.

Detectarea aeronavelor militare rusești în apropiere de Alaska marchează al patrulea incident de acest fel în ultima săptămână.

Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) a dezvăluit că două avioane militare rusești IL-38 au fost detectate și urmărite în timp ce operau în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Alaska (ADIZ).

Rusia hărțuiește Alaska

NORAD, responsabil pentru apărarea spațiului aerian nord-american, a declarat că aeronava interceptată nu reprezintă nicio amenințare imediată. 

ADIZ este o zonă tampon crucială în care aeronavele străine trebuie identificate pentru a asigura securitatea națională.

Deși este spațiu aerian internațional, orice activitate militară neidentificată necesită o monitorizare atentă. Rusia hărțuiește Alaska în mod constant.

NORAD folosește o rețea de apărare cu mai multe straturi constând din sateliți, radare și avioane de luptă pentru a detecta și urmări aeronavele din zonă.

Cu toate acestea, incidentul marchează a patra oară în ultima săptămână când NORAD a interceptat avioane militare rusești în apropiere de Alaska, semnalând o creștere vizibilă a activității pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre SUA și Rusia.

Interceptările recente au început la 11 septembrie, când NORAD a observat o pereche de avioane militare rusești. O altă interceptare a avut loc la 13 septembrie, când NORAD a detectat două avioane de recunoaștere și antisubmarin rusești TU-142.

O zi mai târziu, la 14 septembrie, alte două avioane militare rusești IL-38, destinate recunoașterii și războiului antisubmarin, au fost interceptate.

În iulie, NORAD a interceptat o operațiune comună neobișnuită care a implicat bombardiere rusești și chineze cu capacitate nucleară în apropiere de Alaska.

Aceasta a marcat prima dată când bombardiere rusești și chineze au fost detectate operand împreună în ADIZ.

La acel moment, secretarul Apărării Lloyd Austin a susținut că Rusia și China testează apărarea SUA.

Americanii au pregătit trupe, HIMARS și avioane de luptă

Într-o etapă strategică de forță militară, armata americană a desfășurat parașutiști, unități radar și cel puțin un sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) M142 pe insula Shemya, o mică insulă din largul coastei Alaskăi.

Această demonstrație bruscă de forță militară are loc în timp ce Rusia hărțuiește Alaska, organizând cele mai extinse exerciții navale din câteva decenii.

La exercițiu au participat peste 400 de nave, inclusiv submarine, ambarcațiuni auxiliare, precum și unități aeriene și peste 90.000 de oameni. Aceste operațiuni au loc în Pacific, Marea Mediterană și Oceanul Arctic pentru a evalua pregătirea pentru luptă.

La 12 septembrie, trupele Diviziei 11 Aeropurtate, Forțele Operative 1 și 3 Multi Domain, au sosit pe Insula Shemya, parte a Insulelor Aleutine, potrivit Eurasian Times.

Forțele Aeriene și Aripa 176 a Gărzii Naționale Aeriene din Alaska au jucat un rol crucial în desfășurare prin transportul de personal și echipament pe insulă.

Citește și: Forțele aeriene suedeze, integrate în sistemul de avertizare AWACS al NATO. Monitorizează Arctica

La sosire, soldații au instalat rapid sistemul HIMARS și au stabilit poziții pentru a prezenta capacitățile de desfășurare rapidă a armatei. Plutoanele radar au poziționat radarele Q-53 de-a lungul coastei, în timp ce trupele au ocupat poziții în jurul insulei.

Insula Shemya, care găzduiește sistemul radar COBRA DANE operat de Forța Spațială a Statelor Unite, este un loc critic pentru urmărirea rachetelor balistice și a amenințărilor similare. Insula găzduiește și o bază aeriană.

Citește și: VIDEO Un F-16 al SUA a interceptat 2 bombardiere rusești deasupra Arcticii. „Ciocnire” cu un SU-35

Armata SUA a indicat că exercițiul forțelor în Aleutine este programat să continue câteva zile.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te