Rusia amenință cu dezastru nuclear. „Vestul să admită înfrângerea Ucrainei”. SUA avertizează

DE Adina Mutăr | 26.08.2022 - 16:09
Rusia amenință cu dezastru nuclear la Zaporojie/foto: Profimedia Images

Consiliul Dumei de Stat a Rusiei a adoptat o „declarație specială”, avertizând asupra iminenței unui dezastru nuclear la Zaporojie, în timp ce vrea să obțină capitularea Ucrainei. Washingtonul avertizează Kremlinul să nu deconecteze centrala nucleară de la curent.

SHARE

Strategul politic rus Dmitri Fetisov precizează că declarația Dumei de Stat trebuie auzită în Occident, iar „politicienii străini trebuie să recunoască înfrângerea Ucrainei”.

Totodată, Leonid Sluțki, membru al grupului de negociere și președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, a declarat că Rusia este pregătită să discute reluarea negocierilor dacă Ucraina își declară disponibilitatea pentru acestea. „Disponiblitate”, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, este să-și recunoască înfrângerea.

Washingtonul a avertizat Kremlinul să nu deturneze energia de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupația rușilor și să nu redirecționeze energia de la acest sit.

„Electricitatea pe care o produce aparține, pe bună dreptate, Ucrainei și orice încercare de a deconecta centrala de la rețeaua electrică ucraineană și de a o redirecționa către zonele ocupate este inacceptabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Europa, la un pas de dezastru nuclear

Centrala nucleară a fost deconectată de la rețeaua electrică pentru prima dată joi, după ce bombardamentele rusești, potrivit lui Zelenski, au provocat un incendiu la o groapă de cenușă din apropiere care a interferat cu ultima linie electrică operațională a centralei.

Președintele ucrainean a declarat că generatoarele Diesel de la instalație au fost activate imediat după întreruperea curentului electric și că, dacă operatorii ucraineni ar fi fost împiedicați să le pornească, s-ar fi produs o catastrofă nucleară.

Citește și

VIDEO Măcel cu HIMARS. Ucrainenii au distrus o bază rusească din Kadivka. Peste 200 ruși, morți

VIDEO Ucraina anunță că centrala de la Zaporojie a fost complet deconectată de la rețeaua electrică

Vladimir Rogov, membru al Administrației militaro-civile ruse din regiune a acuzat Ucraina că a provocat incendiul în zona centralei nucleare din Zaporojie.

„Astăzi, Energodar, Melitopol și Herson au rămas fără alimentare cu energie electrică timp de câteva ore. Acest lucru a fost cauzat de întreruperea alimentării cu energie electrică de la centrala nucleară din Zaporojie, ca urmare a provocărilor militanților președintelui ucrainean Zelenski”, a scris acesta pe Telegram.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat că, dacă nu ar fi fost munca rapidă a tehnicienilor ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, joi, țara sa și Europa s-ar fi confruntat cu o scurgere de radiații.

Atât timp cât centrala nucleară, cea mai mare din Europa, și personalul ucrainean care o deservește rămân sub control rusesc, șantajul nuclear al Kremlinului rămâne principala „armă” a lui Putin.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te