Rusia amenință că va ataca transporturile de arme ale SUA și ale NATO pentru Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.04.2022 - 09:59
Rusia amenință că va ataca transporturile de arme ale SUA și ale NATO pentru Ucraina/foto: reuters
Rusia amenință că va ataca transporturile de arme ale SUA și ale NATO pentru Ucraina/foto: reuters

Adjunctul ministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că transporturile de arme ale SUA și ale NATO în Ucraina vor fi considerate ținte de drept de armata rusă. Rusia va contracara ajutorul militar occidental acordat Ucrainei.

SHARE

Vorbind într-un interviu acordat agenției de presă TASS, Riabkov a avertizat că Rusia „va contracara ajutorul militar occidental acordat Ucrainei”, ce urmărește să întârzie „operațiunea militară specială”.

„Îi vom face pe americani și alți occidentali să înțeleagă că încercările de a încetini operațiunea noastră specială, de a provoca pagube maxime contingentelor și formațiunilor din RPD și LPR (autodeclaratele republici populare Donețk și Lugansk-n.r) și celor ruse vor fi sever suprimate”, a declarat Riabkov.

„Avertizăm că transporturile de arme SUA-NATO pe teritoriul ucrainean vor fi considerate de noi ținte militare legitime”, a subliniat acesta, creând confuzie printre oficiali.

Echipamentele militare sunt ținte „logice” într-un conflict și acest lucru nu mai are nevoie de nicio „avertizare”.

Dar dacă oficialul rus a sugerat că transporturile militare către Ucraina vor fi atacate, „pe parcursul” acestora, atunci este vorba de o amenințare ce trece granițele Ucrainei, pentru că ajutorul militar vine prin țările vecine.

Riabkov a mai spus că SUA au refuzat continuarea dialogului privind stabilitatea strategică din cauza evenimentelor din Ucraina, iar Rusia l-a luat în considerare, dar rămâne deschisă căutării unor „soluții constructive pentru soluționarea complexă a problemelor existente pe principiul indivizibilității securității”.

Rușii n-au răspuns apelurilor șefilor armatei SUA de când a început invazia

În ce fel rămâne „deschisă” Rusia căutării unor soluții, nu se știe din moment ce Riabkov a precizat că un contact cu Administrația SUA ar fi „inutil”, ca atare nu există niciunul. La Kremlin nu se răspunde la apelurile ce vin de la Pentagon și de la șeful Apărării al SUA de la debutul invaziei, de la 24 februarie.

Politico a dezvăluit că nici secretarul Apărării, Lloyd Austin, nici generalul Mark Milley, președintele Statului Major Interarme, nu au vorbit cu omologii lor ruși de la invazia în Ucraina.

Austin a afirmat că l-au contactat „frecvent” pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi pe generalul Valeri Gherasimov, dar nu au avut succes. Austin a făcut această dezvăluire în timpul mărturiei sale și a lui Milley în fața Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului.

„Atât eu, cât și președintele, i-am contactat frecvent pe omologii noștri din Rusia pentru a încerca să menținem un dialog. Ultima discuție a fost la mijlocul lunii februarie. Demersurile noastre ulterioare nu au avut succes, deoarece rușii nu au răspuns”, a declarat Austin.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te