Rusia afirmă că a destructurat grupul de hackeri REvil, la solicitarea SUA

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.01.2022 - 16:35
Rusia afirmă că a destructurat grupul de hackeri REvil, la solicitarea SUA. / Foto: newsweek.com

Rusia a anunţat că a destructurat grupul de hackeri REvil, considerat grupul de criminalitate cibernetică cel mai redutabil în materie de atacuri de tip ransomware, la solicitarea SUA, relatează AFP şi Reuters.

SHARE

La finalul unei operaţiuni a serviciilor de securitate (FSB) şi a poliţiei ruse "s-a pus capăt existenţei acestui grup criminal organizat", a anunţat FSB într-un comunicat, adăugând că percheziţiile desfăşurate "la solicitarea autorităţilor americane competente" au vizat 14 persoane şi 25 de adrese, permiţând confiscarea echivalentului a 426 de milioane de ruble (4,8 milioane de euro) şi a 20 de maşini de lux.

Potrivit FSB, "infrastructura informatică utilizată în scopuri criminale" de către organizaţie a fost "neutralizată", iar SUA au fost anunţate de măsurile luate de Rusia.

Citește și: FOTO Alexandra, fiica fostului lider PSD Liviu Dragnea, și soțul său, Alex Mațaev, surprinși la mall

Ambasada SUA de la Moscova a răspuns unei solicitări din partea Reuters că nu comentează pentru moment informaţiile.

O sursă familiarizată cu acest caz a declarat pentru Interfax că membrii grupului care au cetăţenie rusă nu vor fi predaţi SUA.

FSB nu precizează câte persoane au fost arestate, dar a difuzat imagini de la operaţiunea în forţă.

Membrii grupului "au pus la punct programe nocive, au organizat deturnări de fonduri din conturile bancare ale unor cetăţeni străini şi au încasat aceşti bani", precizează FSB.

SUA au anunţat în noiembrie că oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care duc la identificarea sau localizarea oricărui membru cheie a grupului REvil.

Citește și: SPECIAL Noutățile și „șmecheriile” Rabla 2022: Prima de casare și ecobonusurile, reduse din pix

SUA au fost lovite de o serie de atacuri cibernetice de mare profil comise de infractori care încercau să obţină plata unor răscumpărări.

Procesatorul de carne JBS SA a fost vizat de un atac de tip ransomware comis de grupul REvil, a declarat pentru Reuters în luna iunie o sursă cu cunoştinţe despre acest dosar.

La începutul lui iulie 2021, scrie AFP, acest grup de hackeri rusofoni, numit şi Sodinokibi, a revendicat atacul cu ransomware care a vizat societatea informatică americană Kaseya.

Anunţul Rusiei intervine într-un moment în care aceasta este angrenată într-o dispută cu SUA. Moscova a comasat trupe lângă graniţa cu Ucraina şi solicită Occidentului garanţii de securitate, inclusiv aceea că NATO nu se va mai extinde spre est. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.