Rusia ademenește China cu submarine pentru sprijin în războiul cu Ucraina. SUA furioase

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 12.09.2024 - 16:41
Rusia ademenește China cu submarine pentru sprijin în războiul cu Ucraina. SUA furioase - Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
Rusia ademenește China cu submarine pentru sprijin în războiul cu Ucraina. SUA furioase - Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Rusia ademenește China cu submarine pentru sprijin în războiul cu Ucraina. SUA furioase. Se pare că Moscova predă Chinei tehnologie militară critică pentru submarine și rachete.

SHARE

Rusia ademenește China cu submarine pentru sprijin în războiul cu Ucraina. SUA furioase. Se pare că Moscova predă Chinei tehnologie militară critică pentru submarine și rachete.

Este prima dată când Washingtonul acuză în mod direct Beijingul de sprijinirea eforturilor militare ale Rusiei în conflictul în curs. Adresându-se reporterilor la Bruxelles, secretarul de stat adjunct al SUA Kurt Campbell a subliniat implicarea directă a Chinei în consolidarea capacităţilor militare ale Rusiei.

Citește și: Alertă în Mediterană. Submarin rusesc plin cu rachete Kalibr, detectat în Strâmtoarea Gibraltar

În urma unei vizite la sediul NATO, Campbell a subliniat modul în care China aproviziona Moscova cu articole care joacă un rol crucial în agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Rusia ademenește China cu submarine pentru sprijin în războiul cu Ucraina. SUA furioase

„Nu mai este vorba despre tehnologii cu dublă utilizare”, a spus Campbell, referindu-se la articolele care pot fi folosite atât în ​​scopuri civile, cât și în scopuri militare. „Acestea sunt componente ale unui efort foarte substanțial al Chinei de a ajuta la susținerea și diversificarea diferitelor elemente ale mașinii de război rusești”, a precizat oficialul american conform eurasiantimes.com.

Această declarație face publică o nouă evaluare a oficialilor americani cu privire la rolul Chinei în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Cu Moscova sub sancțiuni internaționale dure, capacitatea sa de a menține și produce echipament militar a fost semnificativ erodată, făcând sprijinul chinez și mai important.

Ocolirea sancțiunilor pentru Rusia

Campbell a adăugat că ambele guverne iau măsuri pentru a ascunde natura și amploarea cooperării lor și că SUA consideră acum această colaborare ca pe o încercare directă și deliberată de a ocoli sancțiunile internaționale și de a ajuta eforturile de război ale Rusiei.

De luni de zile, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul sprijin al Chinei pentru Rusia. Consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a ridicat problema în mai multe întâlniri cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi. În ciuda acestor discuții, Washingtonul susține că Beijingul nu și-a anulat ajutorul. Ca răspuns, China a negat în mod constant aceste acuzații, susținând că rămâne neutră în războiul din Ucraina și nu furnizează arme.

Citește și: Cum funcționează „valiza nucleară” aflată mereu lângă președintele SUA? De unde vine atacul nuclear

Campbell a subliniat că sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul său împotriva Ucrainei este răsplătit de Moscova. Acesta ajută Beijingul în dezvoltarea tehnologiilor avansate pentru submarine, aeronautice și rachete.

Această colaborare este o schimbare semnificativă, deoarece Rusia s-a ferit de mult timp să ofere tehnologie către Beijing, temându-se că ajutorul dat Chinei ar putea crea o forță militară mare și capabilă într-o țară vecină.

În ultimul deceniu, preocupările Rusiei au fost evidențiate de câteva cazuri proeminente în care oamenii de știință ruși implicați în dezvoltarea armelor au fost închiși pentru că ar fi transmis Chinei secrete de stat. Aceste incidente au evidențiat echilibrul delicat pe care Moscova l-a menținut în cooperarea sa militară cu Beijingul.

Submarin mai silențios

Cu toate acestea, aranjamentul actual – în care Rusia oferă expertiză militară în schimbul aprovizionării chineze cu componente critice, cum ar fi piese folosite pentru fabricarea armelor rusești – pare să facă parte dintr-un parteneriat strategic „orchestrat la cele mai înalte niveluri” la Moscova și Beijing.

De exemplu, Rusia a ezitat anterior să-și împărtășească tehnologia avansată de submarine cu China, oferind doar asistență limitată. Cu toate acestea, odată cu evoluțiile recente, viitorul submarin tip 096 SSBN al Chinei ar putea deveni un domeniu cheie în care cele două țări își pot spori cooperarea.

Potrivit Financial Times, cel mai recent submarin cu rachete balistice nucleare de tip 096 al Chinei a fost dezvoltat cu asistență rusă, în special pentru a face sistemul său de propulsie mai silențios.

Type 096 SSBN este noua generație de submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleară din China, conceput pentru a-și îmbunătăți capacitățile de descurajare nucleară subacvatică. Este încă în dezvoltare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te