Rusia accelerează misiunile sabotaj în Europa. Germania anunță când intră Putin în război cu NATO

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 15.10.2024 - 12:48
Rusia accelerează misiunile sabotaj în Europa. Germania anunță când intră Putin în război cu NATO  - Foto: Profimedia images
Rusia accelerează misiunile sabotaj în Europa. Germania anunță când intră Putin în război cu NATO - Foto: Profimedia images

Potrivit serviciilor secrete germane, misiunile de spionaj și sabotaj ordonate de la Moscova contra unor tinte occidentale ating cote fără precedent, conform Frankfurter Allgemeine Zeitung.

SHARE

Potrivit serviciilor secrete germane, misiunile de spionaj și sabotaj ordonate de la Moscova contra unor tinte occidentale ating cote fără precedent, conform Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Kremlinul vede Republica Federală Germania ca pe un inamic”, a declarat președintele Serviciului Federal de Informații (BND), Bruno Kahl.

Serviciile secrete germane avertizează asupra unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei. „Forțele armate ruse ar trebui să poată efectua un atac asupra NATO cel târziu până la sfârșitul acestui deceniu”, a declarat  Bruno Kahl , în cadrul unei audieri a Comisiei parlamentare de control. al Bundestagului.

Rusia accelerează misiunile sabotaj în Europa. Germania anunță când intră Putin în război cu NATO

„Observăm acțiuni agresive ale serviciilor de informații ruse”, a subliniat președintele Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), Thomas Haldenwang. Împreună cu președintele Oficiului Federal pentru Serviciul Militar de Contrainformații (BAMAD), Martina Rosenberg, au cerut mai multe competențe și resurse pentru a preveni pericolul.

Șeful BND, Kahl, s-a referit la amenințarea militară în creștere din partea Rusiei. „Kremlinul vede Republica Federală Germania ca pe un inamic”, a adăugat șeful BND, subliniind că Germania este al doilea cel mai mare susținător al Ucrainei, pe care Rusia a încercat să o cucerească în 2022. „Suntem într-o confruntare directă cu Rusia”, a spus Kahl.

Președintele rus  Vladimir Putin nu este preocupat doar de Ucraina, ci „în realitate de crearea unei noi ordini mondiale”. Cheltuielile militare rusești au crescut dramatic. În plus, serviciile secrete ruse au acționat din ce în ce mai mult cu toate capacitățile lor „și fără niciun scrupul”. „O nouă deteriorare a situației este deloc improbabilă”, a avertizat președintele BND.

Rusia respinge declarațiile

Rusia a respins declarația lui Kahl. NATO este cea care amenință Rusia și nu invers, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului,  Dmitri Peskov, referindu-se la extinderea treptată a NATO în ultimii ani - care a fost, însă, dorită de statele est-europene.

Citește și: Ungaria se leagă de mâni și de picioare de Rusia și Putin. Szijjarto: Vrem mai mult gaz rusesc

Președintele BfV Haldenwang a subliniat că spionajul și sabotajul rusesc în special au crescut semnificativ în Germania, dar nu a dat detalii. În urmă cu câțiva ani, el a spus că Rusia este furtuna, iar China schimbarea climatică. „Dar furtuna a devenit acum un uragan militar. Acest uragan se deplasează cu putere de la est la vest”, a spus Haldenwang.

Citește și: Rusia, cel mai bun prieten economic al Ungariei. Afaceri cu gaze, energie nucleară și în agricultură

Directorul BAMAD, Rosenberg, a subliniat că numărul de încercări de a spiona așa-numita infrastructură critică a fost „îngrijorător” de mare și necesită o vigilență sporită. „Accentul este pus pe Bundeswehr. Fie pentru a clarifica livrările de arme germane în Ucraina, proiecte de formare sau proiecte de armament, fie pentru a transmite un sentiment de nesiguranță prin acte de sabotaj”, a spus ea.

„Preocupări serioase” cu privire la propriile puteri

Toți cei trei șefi ai serviciilor secrete au avertizat că serviciile de securitate trebuie să fie dotate cu abilitățile necesare pentru a putea alunga pericolele. Rosenberg a spus că speră la „o adaptare la realitatea situației juridice pentru a ne putea îndeplini misiunea în cel mai bun mod posibil”. Până acum, BAMAD nu a fost în stare din punct de vedere legal să protejeze în mod adecvat staționarea planificată a unei brigăzi Bundeswehr și a rudelor acesteia în Lituania.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te