Rusia a respins un atac asupra flotei sale din Crimeea şi acuză Ucraina şi Marea Britanie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.10.2022 - 17:11
Portul Sevastopol- Foto: Profimedia

Armata rusă a anunţat sâmbătă că a respins un atac masiv de drone asupra flotei sale din Golful Sevastopol, în Peninsula Crimeea anexată, pe care l-a imputat Ucrainei şi Marii Britanii şi care a avariat o navă, relatează France Presse.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Crimeea, anexată în martie 2014 de Rusia după o intervenţie a forţelor sale speciale şi un referendum de alipire denunţat de Kiev şi Occident, serveşte drept cartier general al acestei flote şi ca bază logistică pentru ofensiva rusă în Ucraina. Instalaţiile militare şi civile au fost vizate acolo de mai multe ori în ultimele luni, scrie Agerpres.

Autorităţile proruse din peninsulă au anunţat sâmbătă dimineaţă devreme că nave ale flotei ruse de la Marea Neagră au respins un atac cu drone în Golful Sevastopol şi că toate dispozitivele au fost doborâte.

"Nicio instalaţie din oraş nu a fost afectată. Situaţia este sub control", a declarat guvernatorul prorus al oraşului, Mihail Razvojaev.

Ministerul rus al Apărării a raportat "daune minore" produse dragorului maritim Ivan Golubeţ, precum şi la barajul de izolare a golfului.

"Pregătirea acestui act terorist şi formarea personalului militar al Centrului 73 ucrainean de Operaţiuni Maritime Speciale au fost efectuate de specialişti britanici cu sediul la Oceakov, în regiunea Mikolaiv din Ucraina", a transmis Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Razvojaev s-a referit la "cel mai masiv atac efectuat de drone şi vehicule de suprafaţă pilotate de la distanţă pe apele Golfului Sevastopol din istoria" conflictului din Ucraina.

Potrivit Moscovei, atacul a implicat "nouă vehicule aeriene fără pilot şi şapte drone maritime autonome" şi a vizat nave care participă la securizarea convoaielor ce exportă cereale ucrainene în cadrul unui acord încheiat sub egida ONU şi Turciei.

Citește și: Ciolacu anunță că vor câștiga alegerile din 2024. Vom conduce România cu sau fără PNL

Rusia a criticat recent acordul, argumentând că propriile exporturi de cereale suferă din cauza sancţiunilor.

Atacurile asupra Crimeei s-au intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce forţele ucrainene avansează pe frontul de sud spre oraşul Herson, care a fost transformat într-o fortăreaţă de ruşi în aşteptarea inevitabilului asalt, notează AFP.

Joi, Razvojaev a anunţat că centrala termică Balaklava a fost vizată de un atac cu dronă care nu a provocat pagube majore sau victime.

În august, el a raportat un atac cu dronă asupra sediului flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol, fără a provoca victime, după o primă lovitură cu câteva zile mai înainte ce a rănit cinci persoane.

Citește și: Ministrul Alexandru Rafila: O direcţie de sănătate publică ar trebui condusă de un medic

Un aerodrom şi o bază militară au fost de asemenea victime ale unor explozii în august în Crimeea, atacuri pentru care Ucraina a ajuns să-şi recunoască responsabilitatea la câteva săptămâni după producerea lor, mai notează AFP.

La începutul lunii octombrie, Podul Crimeei, o infrastructură cheie pentru peninsulă, care o leagă de Rusia şi inaugurat cu mari cheltuieli de Vladimir Putin în 2018, a fost avariat de explozia unui camion-capcană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te