Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,95 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Rusia a preluat președinția Consiliului Arctic. Prezența pe ruta navală arctică, obiectiv de top

DE Adina Mutăr | 21.05.2021 - 20:19
Serghei Lavrov acceptă ciocanul simbolic al Consiliului Arctic de la ministrul islandez Gudlaugur Thor Thordarson/Foto: Ministerul de Externe al Islandei
Serghei Lavrov acceptă ciocanul simbolic al Consiliului Arctic de la ministrul islandez Gudlaugur Thor Thordarson/Foto: Ministerul de Externe al Islandei
Rusia își întărește bazele din Arctica/Foto: Voice of America
Rusia își întărește bazele din Arctica/Foto: Voice of America

Consiliul Arctic s-a întrunit cu toți cei opt miniștri de externe pentru a preda președinția rotativă Rusiei, susținând importanța dialogului și cooperării în Nord.

SHARE

„Rusia intenționează să mențină spiritul de cooperare, să consolideze interacțiunea constructivă între toate statele membre și să sporească disponibilitatea de a găsi cele mai bune soluții pentru Arctica și locuitorii săi”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, adresându-se delegaților la preluarea președinției rotative a Consiliului, timp de doi ani.

„Arctica este teritoriul păcii, stabilității și al cooperării constructive. Suntem încântați să observăm că toți partenerii noștri împărtășesc această opinie. Suntem convinși că prosperitatea Arcticii nu poate fi asigurată decât prin eforturi concertate.”

Prioritățile președinției Rusiei includ dezvoltarea durabilă, protecția mediului, dezvoltarea socio-economică și consolidarea Consiliului Arctic.

În timpul discursului său, Lavrov a exprimat sprijinul Rusiei pentru un summit Arctic și pentru reluarea reuniunilor șefilor de Stat Major ale țărilor din Arctica, suspendate în 2014 din cauza anexării Crimeii de către Rusia.

 

Citește și

Blinken, secretarul de stat american: Rusia are pretenții maritime ilegitime în Arctica

Arctica este zona de influenţă a Rusiei, susţine ministrul rus de Externe

 

Statele Unite au încercat să se repoziționeze la această reuniune ministerială, prima sub Administrația Biden, după ședința Consiliului Arctic din 2019, când secretarul de stat american Mike Pompeo a refuzat să semneze o declarație comună privind schimbările climatice și a criticat Canada, Rusia și China pentru activitățile lor din Nord.

Consiliul Arctic este un forum internațional format din opt națiuni circumpolare: Canada, Danemarca / Groenlanda, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Rusia și Statele Unite, plus șase grupuri indigene arctice (cunoscute în forum ca participanți permanenți): Asociația Internațională Aleut, Consiliul Arctic Athabaskan, Consiliul Internațional Gwich'in, Consiliul Circumpolar Inuit, Asociația Rusă a Popoarelor Indigene din Nord și Consiliul Saami.

Forumul a fost înființat în 1996 pentru ca statele arctice să lucreze împreună la protecția mediului și dezvoltarea durabilă.

Conducerea organismului este rotativă între statele arctice.

Planul lansat joi stabilește șapte obiective: clima arctică, ecosistemele arctice, un mediu marin sănătos, dezvoltarea socială și economică durabilă, transparență în comunicare sporite și consolidarea în continuare a Consiliului Arctic.

Rusia a reafirmat că prezența sa în regiunea arctică este un obiectiv de top, pentru care este necesară reînnoirea avanpostului militar Severnîi Klever de-a lungul rutei navale arctice.

Baza este situată strategic pe Insula Kotelnîi, între Marea Laptev și Marea Siberiană de Est pe ruta navală arctică și găzduiește în permanență până la 250 de militari responsabili de întreținerea facilităților de supraveghere aeriană și maritimă și de apărare de coastă, cu rachete anti-nave.

Baza rusească are suficiente provizii pentru a rămâne complet autonomă mai mult de un an.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te