Rusia a interzis patru organizații occidentale. Le consideră o amenințare pentru securitatea sa

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.07.2022 - 12:29
Senatul Rusiei de la Kremlin. / Foto: Profimedia

Parchetul General din Rusia a declarat drept 'indezirabile' activităţile în ţară a patru organizaţii străine Bellingcat Ltd., Stitching Bellingcat, The Insider şi Institutul CEELI pentru promovarea statului de drept.

SHARE

Măsura presupune interzicerea tuturor tipurilor de activităţi ale acestor organizaţii, dintre care două, Stitching Bellingcat (din Ţările de Jos) şi grupul media The Insider (înregistrat în Letonia) fuseseră deja declarate 'agenţi străini', relatează Agerpres, citând EFE şi Meduza.io.

Bellingcat este o platformă de investigaţii jurnalistice privind zonele de conflict, infracţiunile (în special politice) şi încălcările drepturilor omului în diverse părţi ale lumii, în timp ce The Insider se concentrează pe situaţia din Rusia şi din spaţiul post-sovietic.

Citește și: Viktor Orban, prietenul lui Putin: UE „s-a împuşcat în plămâni” cu sancţiunile impuse Rusiei

Între altele, Bellingcat, cu sediul în Ţările de Jos, i-a demascat pe soldaţii ruşi care s-au aflat în spatele doborârii avionului MH17 al Malaysian Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014 şi pe ofiţerii FSB trimişi să-l otrăvească pe criticul Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în 2020, aminteşte Reuters.

Parchetul General rus indică într-un comunicat că activitatea organizaţiilor enumerate 'constituie o ameninţare pentru ordinea constituţională şi securitatea Federaţiei Ruse'.

Acesta a adăugat că decizia a fost comunicată Ministerului Justiţiei de a include aceste entităţi în registrul organizaţiilor neguvernamentale străine şi internaţionale nedorite de pe teritoriul ţării.

Includerea acestora pe lista organizaţiilor 'indezirabile' înseamnă că li se interzice să opereze în Rusia, iar cooperarea cu acestea devine ilegală pentru organizaţiile şi cetăţenii ruşi, indică parchetul.

Citește și: Un rus și-a denunțat soția pentru că aceasta critica declanșarea războiului împotriva Ucrainei

Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat, a denunţat interdicţia, scriind pe Twitter: 'Bellingcat nu are prezenţă legală, financiară sau de personal (în Rusia), aşa că nu este clar cum se aşteaptă Rusia să facă să fie respectată această măsură'.

Până în prezent în acest registru au fost incluse 56 de organizaţii neguvernamentale, notează EFE.

Represaliile s-au intensificat în Rusia de la invadarea în 24 februarie a Ucrainei - o campanie pe care Kremlinul o denumeşte 'operaţiune militară specială' - cu aproape toate grupurile independente scoase în afara legii sau forţate să plece în exil şi legi noi represive care pedepsesc critica la adresa forţelor armate cu până la 15 ani de închisoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te