O sărbătoare sărbătorită în toată lumea este marcată și într-o țară europeană cu o zi liberă. Este o sărbătoare a unui cult religios. Nu este vorba despre Halloween.
Și românii care trăiesc în acele zone primesc o zi liberă.
Românii din această țară au liber pe 31 octombrie. Dar nu este vorba despre Halloween
Ziua Reformei (Reformationstag) este o sărbătoare a Bisericii Protestante și este importantă pentru protestanții din întreaga lume. Ziua Reformei este sărbătorită și în Germania și sărbătorită cu numeroase slujbe bisericești. Ca sărbătoare legală, este, de asemenea, o zi liberă în nouă landuri federale. Vă spunem în continuare unde este Ziua Reformei sărbătoare legală în Germania.
Când este sărbătorită Ziua Reformei în Germania în 2023?
În Ziua Reformei (31 octombrie), protestanții din întreaga lume comemorează începutul Reformei de către Martin Luther și apariția Bisericii Protestante în urmă cu aproape 500 de ani. Legenda spune că la 31 octombrie 1517, Luther a fixat în cuie pe ușa bisericii castelului din Wittenberg, Germania, o bucată de hârtie care conținea cele 95 de opinii revoluționare care vor da startul Reformei protestante.
Citește și: Test de cultură generală. De unde vine denumirea ”Halloween”? Sărbătoare păgână adoptată de creștini
În tezele sale, Luther condamna excesele și corupția Bisericii Romano-Catolice, în special practica papală de a cere plăți – numite „indulgențe” – pentru iertarea păcatelor. În 2023, Ziua Reformei va fi într-o zi de marți, conform Schulferien.org.
În următorii câțiva ani, Ziua Reformei va cădea în următoarele zile ale săptămânii:
- Ziua Reformei 2024 pe 31 octombrie, joi
- Ziua Reformei 2025, vineri, 31 octombrie
- Ziua Reformei 2026 pe 31 octombrie, sâmbătă
Ziua Reformei, sărbătoare legală în aceste landuri din Germania
Ziua Reformei este în prezent recunoscută ca sărbătoare publică în nouă landuri germane:
- Brandenburg
- Bremen
- Hamburg
- Mecklenburg-Pomerania de Vest
- Saxonia Inferioară
- Saxonia
- Saxonia-Anhalt
- Schleswig-Holstein
- Turingia
În aceste landuri federale, toată lumea are o zi liberă în Ziua Reformei.
Ce este Halloweenul?
În această zi, pe 31 octombrie, în foarte multe țări se sărbătorește Halloween. Denumirea sărbătorii este prescurtarea de la “All-hallow-evening”, mai exact, ziua tuturor sfinților. În ciuda faptului că este o sărbătoare păgână, sărbătoarea a fost acceptată de biserica catolică și protestantă, pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie.
Tradiția spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo.
Foto: pixabay.com
Citește și: Șase destinații de Halloween terifiant de atrăgătoare
S-a discutat faptul că originile sărbătorii se regăsesc într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de “Samhain”, festival care era organizat pe 31 octombrie.
Scopul festivalului era de a strânge recolte, iar manifestările erau asemănătoare cu cele de acum: costume de Halloween, decorațiuni pentru casă, transformarea dovlecilor în felinare, dar și machiaje și celebrul “trick-or-treat”.
De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de simboluri și obiecte artizanale asociate sărbătorii de Halloween. Dovleacul, simbolul Halloween-ului, îl are drept personaj principal pe JackO Lantern, un zgârcit ce a fost metamorfozat în celebrul dovleac.