România nu pune garduri la frontiere. Un proiect-pilot va fi edificat împreună cu Comisia Europeană

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.02.2023 - 12:01
România nu pune garduri la frontiere. Un proiect-pilot va fi edificat împreună cu Comisia Europeană - Foto: Pixnio/Hillebrand Steve, USFWS

În România nu vor fi construite garduri ,la frontierele ţării. Un proiect-pilot de bune practici va fi realizat împreună cu Comisia Europeană, pentru a arăta cum anume se cooperează şi cum se protejează graniţele externe, arată surse politice bine documentate.

SHARE

"În România nu este vorba despre garduri", au transmis sursele citate.

De asemenea, aceleaşi surse au precizat că proiectul pilot pe care România îl va realiza împreună cu Comisia Europeană şi instituţiile europene este pentru "a arăta cum se cooperează şi se protejează frontiera şi va fi un proiect de bune practici, care să poată să fie exportat şi către alte frontiere externe ale UE".

Sursele politice au indicat că în ceea ce priveşte Bulgaria, situaţia este diferită, această ţară având deja garduri cu Turcia şi fiind pe ruta de migraţie şi sursă de intrare către UE, conform Agerpres.

Liderii Uniunii Europene au convenit la summitul de la Bruxelles o serie de măsuri menite să reducă numărul migranţilor care sosesc ilegal pe teritoriul UE, a transmis, vineri, Agenţia de presă dpa.

Citeşte şi: UE nu-i face pe plac cancelarului Austriei: Nu sunt bani pentru gardul dintre Bulgaria și Turcia

"Vom acţiona pentru a întări frontierele noastre externe şi a preveni migraţia ilegală", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după summit, vineri, la primele ore ale dimineţii.

Măsurile convenite includ iniţative de întărire a protecţiei infrastructurii la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, prin camere de supraveghere şi turnuri de pază cu supraveghere electronică.

Statele UE vor de asemenea să faciliteze recunoaştere reciprocă a returnărilor, într-o tentativă de a creşte numărul acestora, a mai spus Von der Leyen.

Citeşte şi: Două femei gardian germane, condamnate după ce s-au îndrăgostit de un pedofil român și un ucigaș

Înaintea reuniunii, cancelarul austriac Karl Nehammer ceruse alocarea a 2 miliarde de euro din bugetul UE pentru construirea unui gard la frontiera Bulgariei cu Turcia. O parte din ţările membre au mărit presiunea pentru o astfel de soluţie, la care nu se face însă referire explicită în textul declaraţiei adoptate.

La sfârşitul summitului, Nehammer şi-a exprimat totuşi satisfacţia: 'Avem angajamentul că toate ţările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe', a spus el, citat de AFP, salutând o 'claritate fără precedent'.

"Avem angajamentul clar al Comisiei pentru a susţine proiecte-pilot atât în Bulgaria, cât şi în România", a adăugat Nehammer.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te