România, „ținta numărul 1” a lui Putin în Marea Neagră. Miza: 200 de miliarde de metri cubi de gaz

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.09.2023 - 12:39
România, țintă strategică pentru Putin. Gazele din Marea Neagră asigură energie și țărilor vecine - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

România, țintă strategică pentru Putin. Gazele din Marea Neagră asigură energie și țărilor vecine. Independența energetică nu este de conceput pentru Rusia, a cărei economie se bazează pe exportul de gaze și petrol.

SHARE

România, țintă strategică pentru Putin. Gazele din Marea Neagră asigură energie și țărilor vecine.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu provoacă doar distrugeri fizice asupra regiunii, ci blochează și potențialul energetic extrem de promițător al Mării Negre.

De aceea nici nu a răspuns pozitiv ofertelor secrete ale ONU și UE de a relua exportul cerealelor prin Marea Neagră, pentru că nu asta îl interesează.

România, țintă strategică pentru Putin. Gazele din Marea Neagră asigură energie și țărilor vecine 

Potrivit Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), intenția distructivă a Rusiei se concentrează pe orașele de coastă ale Mării Negre și extinderea acesteia la Marea Azov și pe infrastructura energetică.

Inițiativa Mării Negre privind exportul de cereale este doar un pretext pentru Putin de a bloca Marea Neagră din punct de vedere al resurselor energetice.

România și Turcia au cel mai mult de pierdut în acest sector.

Resursele energetice enorme din Marea Neagră ar putea ajuta la trecerea regiunii la energie cu emisii scăzute de carbon, iar Putin acționează pentru a opri orice dezvoltare.

Explorarea parțială a platformei Mării Negre a dezvăluit deja depozite colosale de hidrogen sulfurat - un gaz al viitorului, care poate ajuta la producerea de energie curată prin amestecarea cu gazul natural pentru a crea emisii mult mai mici de dioxid de carbon.

România va fi una dintre cele mai independente energetic țări din UE

Aceste descoperiri semnificative de gaze pe partea ucraineană a platformei Mării Negre de lângă Crimeea au fost motivele principale pentru care Rusia a anexat peninsula, cu tot cu platformele de foraj, pe care ucrainenii au reușit să le recupereze prin luptă abia la 11 septembrie anul acesta.

Rezervele de gaze naturale ale Ucrainei în Marea Neagră sunt estimate la 37,5 miliarde de metri cubi, dar ar putea fi mult mai mari.

Ucraina este departe de a fi singurul beneficiar al bogăției energetice a Mării Negre.

Citește și: Alertă NATO în Marea Neagră. Cât de aproape a fost Marea Britanie să intre în război cu Rusia

„România va fi una dintre cele mai independente țări din UE, cu rezerve de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi de gaz”, scrie CEPA.

Nu numai că își va putea acoperi propriile nevoi de gaze naturale, ci și — în special prin implicarea proiectelor de lichefiere a gazelor pe termen lung, după introducerea unei noi legislații anul trecut ce permite exportul de gaze naturale — România poate să acopere o nevoie semnificativă de gaze naturale ale țărilor vecine, inclusiv Ungaria și Moldova.

Citește și: Putin atacă navele comerciale din Marea Neagră cu Kalibr. Marea Britanie trimite Royal Air Force

România merge înainte, dar procesul a fost încetinit de faptul că Marea Neagră a devenit un câmp de luptă și plină de mine aflate în derivă, ce prezintă un pericol pentru transportul maritim și platformele offshore. 

Când a fost lansată o nouă platformă anul trecut, aceasta era situată la doar 45 km de Insula Șerpilor din Ucraina.

„Nu suntem într-o zonă de război, dar suntem suficient de aproape și clar are un impact. Am avut mine detectate aproape de platformă, am avut nave de război care se apropie de platforma noastră și am avut avioane care înconjoară platforma noastră”, a spus directorul executiv al Black Sea Oil & Gas, Mark Beacom, potrivit CEPA.

În sudul Mării Negre, Turcia a evaluat zăcăminte de 540 de miliarde de metri cubi de gaz (comparativ cu importurile anuale de 27 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc). 

Luate împreună, producția din cele trei țări va satisface mai mult decât nevoile regionale și astfel elimina orice cerință pentru importurile de gaze rusești. 

Strategia Kremlinului este de a submina independența energetică europeană prin amenințările din Marea Neagră.

Acest lucru îi permite să continue să câștige sume uriașe din exporturile de gaze către Europa, alimentând astfel războiul împotriva Ucrainei și a tuturor țărilor vecine ce ar ieși din „plasa” Rusiei.

O reducere drastică a importului de gaz rusesc ar fi trebuit să fie punctul central al presiunii sancțiunilor asupra economiei bazate pe resurse naturale a Rusiei.

În schimb, Europa rămâne profund dependentă de gazul rusesc și subiect al șantajului Kremlinului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te