NATO a condamnat încălcarea spațiului aerian românesc și leton de către Rusia, după ce drone rusești au intrat pe teritoriul celor două țări membre ale Alianței.
Războiul dronelor ruești trece dincolo de Ucraina. România și Letonia cer un răspuns colectiv NATO
Incidentul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar deși nu există dovezi care să sugereze un atac intenționat, oficialii din România și Letonia cer un răspuns colectiv la agresiunile rusești.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a condamnat incidentul, subliniind că „aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”.
Deși NATO nu a identificat un atac direct asupra aliaților, tensiunile cresc pe flancul estic al alianței, iar situația este monitorizată îndeaproape.
Citește și: Dronă de război a Rusiei cade la 70 km înăuntrul NATO venind din Belarus. Incident similar în Tulcea
În România, o dronă rusească a intrat pe teritoriul național în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei, duminică dimineața.
Ministerul Apărării Naționale a confirmat că Moscova viza infrastructura portuară ucraineană de pe malul Dunării, la granița cu România. Autoritățile române au emis avertizări Ro-Alert pentru locuitorii din județele Tulcea și Constanța, iar avioane de luptă F-16 au fost desfășurate pentru a monitoriza situația. Nu au fost raportate victime sau pagube.
Letonia cere o reacție fermă din partea NATO
În Letonia, ministrul Apărării, Andris Sprūds, a cerut un răspuns colectiv din partea NATO, după ce o dronă rusească s-a prăbușit în apropiere de orașul Rezekne, venind din spațiul aerian al Belarusului, potrivit Reuters.
Latvian President Edgars Rinkēvičs: A Russian military drone crashed in the Eastern part of Latvia yesterday. #Latvian #EdgarsRinkēvičs #Edgars_Rinkēvičs #Russia #Drone #Latvia #Russian #NATO
— GeoTechWar (@geotechwar) September 8, 2024
More: There is an ongoing investigation. We are in close contact with our allies. The… pic.twitter.com/qJUBRpf8bO
Președintele leton, Edgars Rinkevics, a subliniat pe platforma X că numărul acestor incidente este în creștere și că este necesară o abordare comună din partea Alianței pentru a gestiona amenințările aeriene.
Citește și: Drone de atac ale Rusiei au intrat în spațiul aerian românesc. Ce au vizat? Locuitorii, alertați
„Acțiunile agresive ale Rusiei se extind dincolo de Ucraina”, a adăugat și noul ministru de externe ucrainean, Andrii Sîbiha, solicitând un sprijin sporit din partea comunității internaționale pentru a contracara incursiunile rusești.
România, care are o graniță de 650 de kilometri cu Ucraina, a fost expusă în repetate rânduri la fragmente de drone rusești în ultimul an.