Pentagonul explorează posibilitatea de a crea roboții ucigași cu inteligență artificială, asemenea celor din filmele SF, dotați cu arme care ar putea decide în mod independent cine trebuie eliminat sau nu.
Roboții ucigași cu inteligență artificială din filmele SF devin realitate. Vor decide cine e ținta
Îngrijorate de potențialele riscuri, unele țări încearcă să impună restricții legale privind armele autonome letale, dar SUA și alte puteri importante se opun ferm.
Marile puteri, precum SUA, China sau Rusia, argumentează că legislația internațională existentă este suficientă. China „mimează” dorința unor restricții atât de restrânse încât efectul lor ar fi minim. Această stagnare în discuții adâncește temerile țărilor mai mici cu privire la proliferarea armelor autonome letale înainte de a se ajunge la un acord.
„Această perspectivă îngrijorează atât de mult guvernele multor țări, încât încearcă să atragă atenția asupra ei propunând ONU să introducă reguli obligatorii din punct de vedere juridic pentru utilizarea a ceea ce armata numește arme autonome letale”, se arată într-un articol al New York Times.
Citește și: Roboții vor înlocui și câinii în viitor. Patrupedul digital se poate deplasa și pe skateboard
Deși ONU servește drept platformă pentru expresarea preocupărilor, există puține șanse ca această dezbatere să ducă la restricții semnificative.
Pe fondul intensificării dezvoltării inteligenței artificiale și a utilizării extinse a dronelor în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu, preocupările cu privire la riscurile tehnologiei devin din ce în ce mai urgente.
Războiul roboților cu inteligență artificială
În timp ce oficialii Pentagonului pregătesc terenul pentru desfășurarea pe scară largă a armelor autonome controlate în totalitate de roboți cu inteligență artificială, unele țări susțin că este imperativ să se impună restricții clare.
Întrebarea esențială rămâne dacă ONU ar trebui să adopte principii generale sau să impună obligații specifice în ceea ce privește utilizarea armelor autonome letale.
Citește și: 3 din 5 angajați și-ar putea pierde locul de muncă în următorii 10 ani. Înlocuiți cu AI
Dezbaterile privind riscurile inteligenței artificiale câștigă amploare, inclusiv în lumina recentelor discuții între China și SUA cu privire la restricțiile potențiale asupra utilizării inteligenței artificiale în deciziile legate de armele nucleare.
În pofida opoziției și a tensiunilor crescânde, unele țări, cum ar fi Statele Unite, își adoptă propriile politici, stabilind restricții privind utilizarea inteligenței artificiale și a armelor autonome letale.
Pentagonul, de exemplu, interzice dezvoltarea sau utilizarea armelor autonome noi fără aprobarea înalților oficiali ai Departamentului Apărării și impune condiții stricte privind desfășurarea acestora. Cu toate acestea, viitorul armelor autonome rămâne incert, cu liderii militari sugerând că, în cele din urmă, acestea ar putea avea autoritatea de a întreprinde acțiuni letale independent, sub supravegherea umană.