Rezoluție a PCC: Pandemia i-a adus lui Xi Jinping „măreția națională” alături de Mao Zedong

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.10.2021 - 22:34
Pandemmia i-a adus lui Xi Jinping „măreția națională” alături de Mao Zedong/foto: wsj

Xi Jinping și înalți oficiali plănuiesc să rescrie istoria Partidului Comunist Chinez. O „rezoluție istorică” îl pune pe liderul de la Beijing la egalitate cu Mao Zedong.

SHARE

Ca parte a unei campanii naționale de celebrare a 100 de ani de la înființarea partidului, autoritățile revizuiesc textele istorice pentru a minimiza pașii despotici ai lui Mao în timpul Revoluției Culturale și a înlătura câteva citate celebre ale lui Deng care avertizau împotriva pericolelor guvernării unui singur om și susțineau o „diplomație umilă”, potrivit Wall Street Journal.


La o ședință cu ușile închise la Beijing, Xi și alți înalți oficiali vor discuta un proiect de rezoluție care stabilește o contabilitate autorizată a „realizărilor majore și experiențelor istorice” ale partidului de la înființarea sa în urmă cu 100 de ani, a declarat luni Biroul Politic, format din 25 de membri.

Rezoluția, al treilea astfel de document adoptat de partid, este programată pentru 8-11 noiembrie, și subliniază un sentiment de unitate în jurul conducerii lui Xi în timp ce se pregătește pentru un Congres al partidului ce va avea loc anul viitor, unde se așteaptă să obțină un al treilea mandat.

Citește și

China neagă că a lansat o rachetă cu capacități nucleare, afirmând că a testat un „vehicul spațial”

Firmele românești ar putea avea probleme din cauza crizei energetice din China

 


Biroul Politic l-a lăudat pe Xi, spunând că administrația sa a condus China către un nou „curs istoric de progres inexorabil și măreție națională”.

Rezoluțiile lui Mao și Deng asupra istoriei, adoptate în 1945 și, respectiv, în 1981, aveau drept scop consolidarea controlului asupra partidului, prin eliminarea punctelor de vedere disidente și consacrarea propriilor perspective ideologice ca un canon al partidului.

Documentul lui Deng, de exemplu, a condamnat Revoluția Culturală a lui Mao din 1966-76 ca fiind „o eroare dezastruoasă”, introducând reformele de deschidere a pieței care a propulsat miracolul economic al Chinei.

Trecerea rezoluției, doar o simplă formalitate, ar întări imaginea partidului și a actualului lider și va consolida voința acestuia, într-un moment în care China se luptă să susțină o economie afectată de pandemie, acuzată că a mințit în privința apariției focarului Covid, afectată de întreruperile lanțului de aprovizionare și de represiunea de la Beijing a educației private.

China a raportat luni o creștere mai lentă decât se aștepta în al treilea trimestru, când produsul său intern brut a crescut cu 4,9%, comparativ cu o creștere de 7,9% în ultimele trei luni.

Xi, „fiul unui erou revoluționar”, a subliniat importanța controlului narațiunilor despre trecutul partidului. El a insistat asupra faptului că succesele Chinei din ultimele decenii nu pot ignora luptele interne sub conducerea lui Mao.

Tacticile politice ale lui Mao au fost reînviate de Xi pentru a elimina disidența și a deține un control mai mare asupra societății.

Totodată, Xi a invocat din nou istoria pentru a reitera dorința de a integra Taiwanul, pe care ultima dinastie imperială a Chinei, Qing, îl controlase înainte de a-l ceda Japoniei în 1895.

Într-un discurs care marchează 110 ani de la Revoluția Xinhai (1911), care a răsturnat guvernarea Qing, Xi a declarat că oamenii care se opun unirii Chinei și Taiwanului vor fi „condamnați de istorie”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te