Rețetă The New York Times. Cum să-l învingi pe Trump în alegeri

DE Adina Mutăr | 13.02.2020 - 17:28

Democrații trebuie să nominalizeze persoana potrivită pentru a-l împiedica pe Trump să câștige un al doilea mandat, scrie Thomas L. Friedman în The New York Times.

SHARE

Cotidianul american decretează „urgență națională” împotriva forței brute a „mașinăriei Trump”, capabilă să producă daune durabile asupra a ceea ce face ca America să fie unică și măreață.

„Acesta nu este un timp obișnuit, nu este un partid republican obișnuit. Avem nevoie de o mașinărie democrată extraordinară pentru a triumfa”, scrie Friedman.

Argumentele pentru care Trump trebuie înlocuit din funcția de președinte trec printr-o gamă largă de interese ale SUA care ar putea fi lezate profund pe timpul încă unui mandat al actualului președinte, scrie The New York Times.

Rusia și China îl preferă pe Trump pentru că politicile acestuia mențin America în criză și nu este capabil să se concentreze asupra construirii infrastructurii de care este nevoie pentru a domina secolul XXI așa cum SUA au făcut-o în secolul precedent. Atât Beijingul, cât și Moscova știu că Trump nu este agreat de aliații-cheie ai Americii, deci nu poate uni niciodată o coaliție globală împotriva Chinei sau Rusiei. În plus, nici Rusia și nici China nu se tem că Trump le va contesta serios cu privire la abuzurile drepturilor omului, preferând să le dea uitării pentru o tranzacție socotită de el „măreață”.

Pentru o asemenea bătălie, democrații nu trebuie să meargă pe mâna lui Bernie Sanders.

„Pe ce planetă din galaxia Căii Lactee ar putea un „socialist” - care dorește să înlăture acoperirea privată de îngrijire a sănătății a aproximativ 150 de milioane de americani și să o înlocuiască cu un gigantic program Medicare-pentru-Toți - să învingă mașinăria Trump în acest an? Trump îl va juca pe Sanders ca pe un Che Guevara - și nici măcar nu va fi atât de greu”, scrie Friedman.

În această situație s-a ajuns din cauza unor eșecuri ale capitalismului american de a genera o creștere incluzivă, iar aici Sanders a jucat bine. Sanders, pe teme-cheie, are soluții greșite la problemele corecte. Deci este un candidat greșit.

Cea mai bună modalitate de a învinge populismul iliberal este ca democrații să aleagă un candidat care poate susține baza democratică principală și, de asemenea, să se adreseze acelorași independenți, republicani moderați și femei provinciale din statele importante, care ar vota cu Trump.

Un candidat care să sublinieze unitatea națională, integritatea personală și disponibilitatea pentru bipartidism în probleme esențiale, dacă și cealaltă parte este pregătită. Mulți americani sunt îngrijorați că Trump rupe țara în două. Unitatea națională este un principiu pe care democrații trebuie să-l repete în campanie.

De asemenea, un candidat puternic se poate lupta cu Trump și în privința mediului, dar nu mergând strict pe „schimbările climatice” - pentru mulți americani un termen abstract - ci pe măsurile greșite ale președintelui care au lăsat neprotejate apa și aerul copiilor, riscând îmbolnăviri.

Și cu atât de populara pentru unii Lege a imigrației se poate lupta echilibrat. Adică, dacă e să fie zid, să fie unul înalt, dar și cu o poartă pe măsură.

În privința reducerilor fiscale impuse de Trump, de-acum e clar că acestea s-au îndreptat în cea mai mare parte către companii bogate și practic nu s-a investit nimic în infrastructură - drumuri, porturi, școli, autostrăzi, cercetare științifică - sau locuințe accesibile, pe care trebuie să le avem pentru o prosperitate incluzivă.

Există candidați cu un astfel de mesaj, precum Amy Klobuchar și Pete Buttigieg, în creștere de popularitate în Iowa și New Hampshire. Dar există un candidat care nu numai că are un bilanț ce susține toate aceste probleme, dar are și resursele pentru a construi o mașinărie suficient de puternică pentru a o contracara pe cea a lui Trump.

Echipa sa a folosit ani de zile rețelele de socializare pentru a promova soluții progresive pentru publicul centrist și conservator. El nu va ceda câmpul de luptă favorit al lui Trump - internet / Facebook / Twitter. Din contră. Îl va înfrunta și în spațiul virtual.

„Iar acest candidat este în creștere constantă la urne. Acest candidat este Michael Bloomberg. Acest candidat îl îngrijorează cu adevărat pe Trump.”
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te