Republicanii lui Trump cer ca Ucraina să atace furibund Rusia, fără restricții, cu rachete ATACMS

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.09.2024 - 13:20
Republicanii lui Trump cer ca Ucraina să atace furibund Rusia, fără restricții, cu rachete ATACMS - Foto: Profimedia images
Republicanii lui Trump cer ca Ucraina să atace furibund Rusia, fără restricții, cu rachete ATACMS - Foto: Profimedia images

Republicanii lui Trump cer ca Ucraina să atace direct Rusia. Un grup de republicani din Camera Reprezentanților din SUA a solicitat Casei Albe să elimine restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane cu rază lungă de acțiune în Rusia.

SHARE

Republicanii solicită Casei Albe să ridice restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane cu rază lungă de acțiune, inclusiv a rachetelor ATACMS, adânc în teritoriul rus. 

Republicanii lui Trump cer ca Ucraina să atace furibund Rusia, fără restricții, cu rachete ATACMS

Grupul de republicani consideră că actualele limitări împiedică Ucraina să ducă războiul la o „concluzie victorioasă”. Mai mult, aceștia susțin că  rușii beneficiază de o „zonă protejată” de unde pot lansa atacuri „sigure” asupra Ucrainei.

„Restricțiile inutile impuse de administrația Biden-Harris, combinate cu o întârziere pe termen lung în aprobarea și livrarea de arme esențiale, împiedică capacitatea Ucrainei de a duce acest război la o concluzie victorioasă...

A trecut de mult timpul ca administrația să schimbe cursul și să ridice restricțiile rămase, în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armelor americane în scopuri militare legitime pe teritoriul Rusiei”, au declarat membrii Congresului, potrivit Pravda.ua.

Citește și: Harris, despre România și sprijinul pentru Ucraina: „Putin ar fi acum la Kiev și ar ataca Europa”

Scrisoarea a fost semnată de președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Servicii Armate, Mike Rogers, președintele Comisiei Permanente pentru Informații, Mike Turner, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe pentru Afaceri Europene, Tom Keen, președintele Comisiei pentru Credite pentru Apărare, Ken Calvert și reprezentantul Comisiei Helsinki, Richard Hudson. 

Ofensiva rusească din Harkov putea fi prevenită

Semnatarii au salutat decizia administrației de a permite armelor americane să lovească în apropierea frontierei, care a fost adoptată în contextul ofensivei rusești de vară din regiunea Harkov, dar au subliniat că aceasta a venit, de asemenea, prea târziu, iar dacă Ucraina ar fi primit această oportunitate mai devreme, ofensiva de la Harkov ar fi putut să nu aibă loc deloc, iar acest lucru ar fi permis Kievului să păstreze forțe mai mari în cele mai dificile zone din est. 

Citește și: „Lovitura fatală” pentru Putin. 500 de miliarde $ pentru Ucraina și „liber” la atacuri în Rusia

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, mai mult de 200 de ținte potențiale rămân încă în raza de acțiune a ATACMS.

Republicanii „șterg” liniile roșii ale lui Putin

Membrii Congresului au subliniat, de asemenea, că „temerile de escaladare” s-au dovedit a fi lipsite de sens, ceea ce a fost confirmat în special de operațiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Federația Rusă. 

„Rapoartele recente potrivit cărora motivul real al reticenței administrației de a ridica restricțiile este de a nu pune în pericol o viitoare resetare cu Rusia sunt profund îngrijorătoare.

Eșecul „resetării” Obama-Putin înainte de invazia rusă a Georgiei în 2008 a arătat că Putin nu este receptiv la „tratatele de pace”.

Acest conflict se va încheia numai atunci când sancțiuni mai dure și succesele Ucrainei pe câmpul de luptă îl vor convinge pe Putin că nu va mai câștiga nimic prin război”, au subliniat aceștia. 

Semnatarii se declară „dezamăgiți” față de informațiile apărute în mass-media potrivit cărora Statele Unite descurajează Marea Britanie și Franța să ia decizia de a ridica restricțiile privind armele cu „rază lungă de acțiune” pe care le-au transferat. 

„La fel ca în cazul întârzierii rușinoase a administrației Biden-Harris de a permite aliaților noștri să furnizeze avioane de luptă F-16 Ucrainei, administrația îi împiedică acum pe aliații noștri mai hotărâți să ajute Ucraina să câștige... Rusia nu ar trebui să aibă un loc sigur din care să poată comite crime de război împotriva Ucrainei cu impunitate”, au declarat aceștia.

Pe 10 septembrie, președintele american Joe Biden a lăsat să se înțeleagă că SUA ar putea ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te