„Lovitura fatală” pentru Putin. 500 de miliarde $ pentru Ucraina și „liber” la atacuri în Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.07.2024 - 13:18
„Lovitura fatală” pentru Putin. 500 de miliarde $ pentru Ucraina și „liber” la atacuri în Rusia - Foto: Profimedia images

„Lovitura fatală” pentru Putin. Donald Trump ar putea crea un program de împrumut în valoare de 500 de miliarde de dolari pentru Ucraina dacă va câștiga alegerile, a scris fostul secretar de stat american Mike Pompeo în articolul pentru The Wall Street Journal.

SHARE

De asemenea, fostul președinte american și candidat oficial din partea republicanilor pentru un nou mandat la Casa Albă este posibil să se elimine toate restricțiile privind utilizarea armelor americane de către forțele ucrainene. Această mișcare ar fi cu adevărat un „game changer” în războiul din Ucraina.

„Lovitura fatală” pentru Putin. 500 de miliarde $ pentru Ucraina și „liber” la atacuri în Rusia

"În loc să împovărați contribuabilii americani cu noi facturi, lăsați Ucraina să împrumute atât cât are nevoie pentru a cumpăra arme americane pentru a învinge Rusia", a spus Pompeo, explicând cum ar putea arăta un plan de succes pentru rezolvarea conflictului din Ucraina pe care Trump îl poate implementa.

Fostul secretar de stat a amintit că aceleași instrumente au fost folosite de Statele Unite pentru a ajuta Marea Britanie în cel de-al Doilea Război Mondial înainte ca armata japoneză să atace Flota americană din Pacific la Pearl Harbor în 1941.

Atacul s-a încheiat cu o victorie tactică decisivă pentru Japonia și a servit drept pretext pentru intrarea SUA în război.

Citește și: Donald Trump va lăsa Estul Europei la “mâna Rusiei”. Colby: Înarmați-vă cât mai repede posibil

Planul lui Trump pentru „pacea în 24 de ore”

Pompeo a sugerat, de asemenea, ca Trump ar fi dispus să elimine toate restricțiile privind tipurile de arme pe care Ucraina le poate primi și utiliza, precum și să impună "sancțiuni reale" împotriva Rusiei (autoritățile ruse consideră restricțiile ilegitime și ilegale).

Acest lucru, potrivit fostului secretar de stat, îi va permite lui Trump să stabilească condițiile pentru un viitor acord cu Rusia: ostilitățile încetează, Ucraina își construiește forțe de apărare semnificative.

Citește și: Trump, gata să-i dea lui Putin ce teritorii vrea din Ucraina și „reorganizarea” NATO

Pe de altă parte, Trump ar putea cere Ucrainei renunțarea la regiunea Donbas și la peninsula Crimeea în favoarea Rusiei, lucru cerut și de dictatorul Vladimir Putin pentru a începe negocierile de pace și a retrage trupele ruse din Ucraina.

"La fel cum nu am recunoscut niciodată aderarea statelor baltice la URSS și nu am recunoscut RDG până în 1974", a spus Pompeo, potrivit The Wall Street Journal.

Ucraina, conform planului său, se va recupera pe seama "reparațiilor din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, și nu pe seama dolarilor americani ai contribuabililor".

Citește și: Trump, gata să înceapă un război economic total cu China: "Îi vom forța să ne dea o tonă de bani"

Sancțiunile împotriva Rusiei vor fi ridicate dacă Ucraina aderă la NATO și la UE.

La sfârșitul lunii iunie 2024, doi dintre principalii consilieri ai lui Trump, Keith Kellogg și Fred Fleitz, i-au prezentat acestuia un plan de rezolvare a conflictului din Ucraina în cazul în care va câștiga alegerile.

Potrivit planului consilierilor, Kievul va primi mai multe arme doar dacă încep negocierile de pace. În același timp, autoritățile americane vor avertiza Moscova cu privire la consolidarea sprijinului pentru Kiev în cazul "oricărui" refuz de a negocia.

Conform planului, o încetare a focului bazată pe "liniile de front predominante" va fi obținută în timpul negocierilor de pace.

Fleitz a sugerat că un element-cheie al unei păci durabile ar fi "înarmarea Ucrainei până în dinți".

Trump însuși a declarat în repetate rânduri că ar putea rezolva conflictul din Ucraina în 24 de ore dacă ar fi președintele Statelor Unite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te