„În calitate de președinte al Parlamentului Republicii Moldova, după mai multe discuții cu cetățenii, după discuții în cadrul fracțiunii parlamentare PAS, după consultări cu președintele Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente.
R. Moldova se pregăteşte de exit din CSI
După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea RM în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean , nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul RM”, a menționat Igor Grosu, conform Timpul.md.
Precedentul georgian este singurul, până acum, în timp ce restul statelor din fosta URSS rămân în CSI.
Citeşte şi: Alianța „NATO” a lui Putin moare sub greutatea războiului în Ucraina. Suntem mici, dar vrem respect
În urma războiului ruso-georgian din 2008, președintele Saakashvili a anunțat în timpul unui discurs public în capitala Tbilisi că Georgia va părăsi CSI, iar Parlamentul Georgian a votat în unanimitate, la 14 august 2008, retragerea din organizația regională.
Citeşte şi: Maia Sandu își dorește ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene până în 2030
Președintele Parlamentului a subliniat că retragerea din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este „un prim pas”, iar autoritățile „evaluează acum următorii pași”, conform Radio Chişinău.
CSI a fost creată la 8 decembrie 1991, prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente, de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei. R. Moldova a aderat la acest organism în anul 1994.