Rebelii hutu neagă implicarea în asasinarea ambasadorului Italiei, acuzând armata congoleză

DE Adina Mutăr | 23.02.2021 - 22:15
sursă AFP

Rebelii hutu rwandezi au negat marți acuzațiile că ar fi fost implicați în uciderea ambasadorului italian în Republica Democrată Congo și au dat vina pe armatele din RDC și Rwanda.

SHARE

Luca Attanasio, în vârstă de 43 de ani, a murit luni după ce un convoi al Programului Alimentar Mondial (WFP) a intrat într-o ambuscadă într-o zonă foarte periculoasă din estul RDC.

Garda de corp, Vittorio Iacovacci, și un șofer congolez care nu a fost identificat au fost, de asemenea, uciși. 

Un avion militar italian a plecat marți după-amiază din estul RDC pentru a aduce acasă corpurile  lui Attanasio și Iacovacci, în sicrie înfășurate în steagul italian.


Președintele RDC, Felix Tshisekedi, și soția sa, au făcut o vizită de condoleanțe la văduva și cei trei copii ai lui Attanasio la reședința ambasadorului italian.

Ministrul de interne din RDC a acuzat luni „membrii Forțelor Democratice pentru Eliberarea Rwandei (FDLR)” că au încercat o răpire a ambasadorului, care s-a sfârșit prin uciderea acestuia. 

FDLR a respins marți acuzația, învinuind armata din Rwanda și Forțele Armate ale Republicii Democrate Congo (FARDC) pentru atac, într-o declarație primită de AFP.

Un purtător de cuvând al FDLR a spus că mașina în care s-a aflat ambasadorul a fost atacată în apropierea frontierei cu Rwanda, „nu departe de poziția FARDC”.

„Responsabilitatea uciderii condamnabile a ambasadorului se găsește la cele două armate și la sponsorii acestora, care au încheiat o alianță nefirească pentru a perpetua jefuirea estului RDC", a spus acesta.

Autoritățile din RDC și Rwanda au raportat că nu aveau trupe regulate în zonă.

Un expert al Kivu Security Tracker (KST), un monitor american, a declarat pentru AFP că grupurile de rebeli hutu sunt o prezență continuă în regiune.

„FDLR se află în apropierea locului în care a avut loc atacul. Este posibil ca rebelii rwandezi să fie responsabili pentru acest atac", a spus expertul, vorbind sub condiția anonimatului.

O mulțime de miliții cutreieră cele patru provincii din estul RDC, multe dintre acestea rămase în urma războaielor din anii '90, în care și-au pierdut viața milioane de oameni.

Unii dintre fondatorii FDLR au fost implicați în genocidul din Rwanda din 1994 în timpul căruia majoritatea hutu a ucis peste 800.000 de tutsi, dar și hutu moderați.

FDLR se opune actualului guvern rwandez, dar nu a lansat niciun atac pe scară largă în Rwanda din 2001.


Atacul de luni s-a produs la nord de capitala nordică Goma, pe autostrada Națională 2 - un drum care străbate un teren muntos, împădurit, lângă granița poroasă cu Rwanda.

Parcul Național Virunga, renumit la nivel mondial, o rezervație sălbatică inclusă în lista UNESCO, se află în zonă.

Cabinetul lui Tshisekedi a declarat că Attanasio a ajuns vineri dimineață la Goma la bordul unui avion al misiunii MONUSCO.

El a plecat luni dimineață într-un convoi programului ONU de hrană WFP cu două vehicule, îndreptându-se spre Kiwanja, în zona Rutshuru, însoțit de garda sa de corp și de lucrătorii WFP, a spus acesta.

Convoiul era așteptat la trei kilometri de la destinație, de șase agresori, înarmați cu cinci puști de asalt AK-47 și macete.

„Au tras focuri de avertizare, apoi, când mașinile s-au oprit, l-au ucis pe șoferul ambasadorului, ca să creeze panică și l-au scos pe ambasador și garda sa din vehicule, intrând în parcul Virunga", s-a comunicat de la biroul președintelui.

Paznicii parcului  și trupele armatei din apropiere au auzit împușcăturile și i-au urmărit pe atacatori.

„La cinci sute de metri de la locul ambuscadei, răpitorii au tras în garda de corp, omorându-l pe loc, iar pe ambasador l-au lovit în abdomen”, a comunicat președinția.

Apoi, într-un schimb de focuri dintre paznici și atacatori, ambasadorul a fost rănit, decedând mai târziu.

După ce Guvernul italian și-a exprimat șocul și indignarea față de atac, ziarele de la Roma au ridicat marți întrebări cu privire la pregătirile de securitate care s-au făcut pentru călătoria ambasadorului.

Ministerul de Interne din RDC a declarat că serviciilor de securitate și autorităților provinciale nu au fost avertizate cu privire la această călătorie.

„Nu s-a putut oferi o securitate specială sau să se vină în ajutorul lor din cauza lipsei de informații despre prezența lor în această parte a țării, în ciuda reputației sale de instabilitate", a comunicat ministerul.

WFP a declarat că atacul „s-a produs pe un drum care anterior fusese verificat în vederea călătoriei, astfel că aceasta se putea desfășura fără însoțitori de securitate”.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te