Rebelii Houthi au atacat cu rachete o navă comercială în Golful Aden. SUA răspund cu bombardamente

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.02.2024 - 08:12
Rebelii Houthi au atacat cu rachete o navă comercială în Golful Aden - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Rebelii Houthi au atacat cu rachete o navă comercială în Golful Aden. SUA răspund cu bombardamente. Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a anunțat că o rachetă, trasă din provincia Taizz din Yemen, a lovit o navă comercială în timp ce se afla în largul Adenului.

SHARE

Rebelii Houthi au atacat cu rachete o navă comercială în Golful Aden. Ambrey a confirmat că nava a raportat o explozie la bord în urma atacului.

Rebelii Houthi au atacat cu rachete o navă comercială în Golful Aden

Rebelii houthi au revendicat responsabilitatea pentru atac, afirmând că au vizat o navă americană denumită "Kol," pe care au identificat-o ca fiind în drum spre un port israelian. Purtătorul de cuvânt al rebelilor, Yahya Saree, a declarat că rachetele au lovit direct nava în Golful Aden.

Rebelii houthi, sprijiniți de Iran, au efectuat peste 35 de atacuri asupra navelor în Marea Roșie și Golful Aden începând din 19 noiembrie, potrivit informațiilor Pentagonului. Aceste atacuri au perturbat traficul maritim într-o zonă esențială pentru comerțul mondial.

Rebelii afirmă că efectuează aceste atacuri în "solidaritate" cu palestinienii din Fâșia Gaza, în contextul conflictului dintre Israel și Hamas.

Citește și: Incident grav. Rebelii Houthi au lovit cu rachete un petrolier rusesc, deși erau tovarășii lui Putin

Ca urmare a acestor atacuri, unele companii maritime au evitat Marea Roșie și Canalul Suez, care facilitează aproximativ 12% din comerțul mondial în mod obișnuit, preferând ocolirea Africii.

SUA răspund cu bombardamente în Yemen

Statele Unite, aliatele principale ale Israelului, au desfășurat nave de război în Marea Roșie și au efectuat lovituri asupra pozițiilor rebelilor, uneori împreună cu Marea Britanie.

Armata americană a anunţat miercuri că a distrus zece drone de atac şi un post de comandă terestru aparţinând rebelilor houthi susţinuţi de Iran, în cadrul unor atacuri în Yemen, anunţă AFP

Citește și: Rebelii Houthi au atacat mai multe nave de război ale SUA cu rachete balistice în Golful Aden

"Miercuri, în jurul orei 20.30 (ora Sanaa), rebelii huthi susţinuţi de Iran au lansat o rachetă balistică anti-navă din zonele pe care le controlează în Yemen spre Golful Aden. Racheta a fost doborâtă de nava USS Carney", a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) într-un comunicat.

În mai puţin de o oră, acelaşi distrugător "a doborât trei drone iraniene" care se aflau "în imediata apropiere", a adăugat Centcom, fără a preciza dacă aceste aparate erau sau nu armate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te