Reacții la invadarea Ucrainei de către Rusia: „Putin a readus războiul în Europa”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.02.2022 - 12:58
Reacții la invadarea Ucrainei de către Rusia: „Putin a readus războiul în Europa” / bbc
Reacții la invadarea Ucrainei de către Rusia: „Putin a readus războiul în Europa” / bbc
Reacții internaționale la invadarea Ucrainei de către Rusia: „Putin a readus războiul în Europa”. / Foto: impact.ro
Reacții internaționale la invadarea Ucrainei de către Rusia: „Putin a readus războiul în Europa”. / Foto: impact.ro

Atacarea Ucrainei pe scară largă a șocat întreaga lume.

SHARE

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a condamnat pe Vladimir Putin afirmând că „a adus războiul înapoi în Europa”. Ea a anunțat un pachet „masiv” de sancțiuni împotriva Rusiei, croit să-I slăbească baza economică și „capacitatea de a se moderniza”, relatează BBC.

Citește și: Rusia invadează Ucraina: Bursele s-au prăbușit, barilul de petrol a sărit de 100$

Premierul Marii Britanii Boris Johnson a declarat că este „consternat” de „atacul neprovocat”, iar Marea Britanie va „răspunde decisiv”.

Franţa "condamnă ferm decizia Rusiei de a declanşa un război împotriva Ucrainei", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

El a făcut apel la Moscova "să pună imediat capăt operaţiunilor sale militare".

"Franţa este solidară cu Ucraina. Ea este alături de ucraineni şi acţionează cu partenerii şi aliaţii săi pentru a opri războiul", a precizat Macron în două postări pe Twitter.

Citește și: HARTĂ Primele ținte vizate de Vladimir Putin în Ucraina, inclusiv cu rachete balistice

Guvernul polonez a anunţat că a cerut NATO activarea articolului 4 al Tratatului Alianţei, ce prevede consultări în situaţie de ameninţare la adresa securităţii uneia din părţile semnatare, în urma atacului declanşat de Rusia în Ucraina, transmite AFP.

'Acum un moment, ambasadorul (polonez) la Bruxelles a înaintat o astfel de cerere secretarului general al NATO, împreună cu un grup de aliaţi', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller.

'Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre părţi', prevede articolul 4 din Tratatul Nord-Atlantic.

Citește și: Ucraina a impus legea marțială pentru 30 de zile. Aeroportul internațional a fost bombardat

Finlanda şi Suedia, ţări care nu sunt membre ale NATO, au condamnat joi operaţiunea militară rusă din Ucraina, denunţând-o în mod separat drept "un atac asupra ordinii de securitate europene", relatează AFP.

Criza din Ucraina şi ameninţarea rusă au relansat dezbaterea din cele două ţări despre o aderare la Alianţa Nord-Atlantică, chiar dacă guvernele social-democrate aflate la putere în cele două state au închis pentru moment uşa unei candidaturi.
La Helsinki, a fost convocată în cursul dimineţii o reuniune de urgenţă a preşedintelui Sauli Niinisto şi premierului Sanna Marin.

"Acţiunile Rusiei vizează Ucraina, dar sunt în acelaşi timp şi un atac asupra întregii ordini de securitate europene", a scris pe Twitter preşedintele finlandez, interlocutor obişnuit al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Suedia "condamnă în termenii cei mai fermi invazia rusă în desfăşurare din Ucraina. Acţiunile Rusiei sunt de asemenea un atac asupra ordinii de securitate europene", a afirmat la rândul său premierul suedez Magdalena Andersson.

Şefa diplomaţiei suedeze Ann Linde a anunţat că Suedia şi-a mutat la Lvov personalul care se mai afla în ambasada sa din capitala Kiev.

"Ambasada va continua să opereze de acolo", a precizat ea, potrivit Reuters.

Danemarca şi Norvegia, care sunt membre ale NATO, au condamnat de asemenea ferm ofensiva rusă.

Ministerul de Externe danez a anunţat că şi-a închis ambasada de la Kiev, din motive de securitate. 

NATO şi Uniunea Europeană sunt unite în faţa 'încălcării grave a dreptului internaţional' de către Moscova, a declarat ministrul Apărării german, Christine Lambrecht, potrivit Reuters.

'Aceasta este adevărat în mod special, desigur, pentru aliaţii noştri de pe flancul estic al Alianţei, care se pot baza pe întregul nostru sprijin', a transmis ea.

Pe de altă parte, ministrul german a afirmat că nu este niciodată prea târziu pentru un dialog cu Rusia.

Lambrecht i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să retragă imediat trupele din Ucraina, avertizând Rusia că trebuie să se pregătească pentru sancţiuni dure, fără precedent.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut dimineaţă o reacţie imediată şi 'cele mai dure sancţiuni' faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

'Trebuie să răspundem imediat agresiunii criminale a Rusiei asupra Ucrainei', a scris Morawiecki pe Twitter.

'Europa şi lumea liberă trebuie să-l oprească pe Putin. Consiliul European de astăzi ar trebuie să aprobe cele mai dure sancţiuni posibile. Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să fie real', a continuat premierul polonez.

La Praga, ministrul de Externe ceh Jan Lipavsky a condamnat un 'act barbar de agresiune', la care Cehia va răspunde alături de aliaţi.

'Decizia Kremlinului de a lansa un atac complet neprovocat este inacceptabilă şi în contradicţie cu dreptul internaţional', a postat el pe Twitter. 'Împreună cu aliaţii, vom răspunde acestui act barbar de agresiune'.

La rândul său, şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a subliniat că 'războiul este cel mai rău scenariu'.

'Misiunea acum, ca întotdeauna, este să garantăm securitatea poporului ungar', a transmis el pe pagina oficială de Facebook.

'Ambasada noastră la Kiev funcţionează şi este pregătită să-i ajute pe ungurii care se află acum în Ucraina', a adăugat el.

"Acesta este cel mai negru moment al Europei de la cel de-al doilea Război Mondial", a reacţionat şi premierul belgian Alexander De Croo. "Această agresiune a Rusiei este nenecesară şi neprovocată. Inimile şi gândurile noastre sunt alături de poporul Ucrainei", a adăugat şeful executivului belgian.

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te