Războiul se poate termina în 2024 cu înfrângerea Ucrainei. Rusia, de 5 ori mai multe arme și muniție

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.04.2024 - 10:31
Războiul se poate termina în 2024 cu înfrângerea Ucrainei. Rusia, de 5 ori mai multe arme și muniție - Foto: Profimedia Images

Războiul se poate termina în 2024 cu înfrângerea Ucrainei. Rusia, de 5 ori mai multe arme și muniție, avertizează un fost înalt comandant al armatei britanice.

SHARE

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie a avertizat că Ucraina s-ar putea confrunta cu o înfrângere din partea Rusiei în 2024.

Generalul Sir Richard Barrons a declarat pentru BBC că există "un risc serios" ca Ucraina să piardă războiul în acest an.

Motivul, spune el, este "pentru că Ucraina ar putea ajunge să simtă că nu poate câștiga".

"Și când se va ajunge în acest punct, de ce vor mai dori oamenii să lupte și să moară, doar pentru a apăra ceea ce nu poate fi apărat?".

Ucraina nu a ajuns încă în acel punct

Dar forțele sale sunt în criză critică de muniții, trupe și apărare aeriană. Contraofensiva sa mult anunțată anul trecut nu a reușit să îi îndepărteze pe ruși de pe terenul pe care aceștia îl ocupaseră, iar acum Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară.

Cum va arăta aceasta și care sunt obiectivele sale strategice probabile?

"Forma ofensivei rusești care va urma este destul de clară", spune generalul Barrons.

Citește și: În ca țară va desfășura România forțe militare? Am putea intra în război direct cu Putin

"Vedem cum Rusia bate la linia frontului, folosind un avantaj de cinci la unu în materie de artilerie, muniție și un surplus de oameni întărit de utilizarea armelor noi."

"Armata ucraineană va pierde teren", spune Dr. Watling. "Întrebarea este: cât de mult și ce centre de populație vor fi afectate?".

Este foarte posibil ca Statul Major General al Rusiei să nu se fi hotărât încă ferm asupra direcției pe care să o desemneze ca fiind efortul lor principal. Dar este posibil să împărțim în linii mari diferitele lor opțiuni în trei mari locații.

Donbasul

Zona din estul Ucrainei cunoscută sub denumirea de Donbas este în război din 2014, când separatiștii susținuți de Moscova s-au autoproclamat "republică populară".

În 2022, Rusia a anexat în mod ilegal cele două oblasturi, sau provincii din Donbas, Donețk și Luhansk. Aici au avut loc cele mai multe lupte pe uscat în ultimele 18 luni.

Citește și: VIDEO Alertă în Israel! „Plouă” cu rachete, Iron Dome a fost activat. SUA mută un portavion

Ucraina a depus, în mod controversat, eforturi enorme, atât în ceea ce privește forța de muncă, cât și resursele, pentru a încerca să păstreze mai întâi orașul Bakhmut și apoi Avdiivka.

Le-a pierdut pe amândouă, precum și unele dintre cele mai bune trupe de luptă, în această încercare.

Harkov

"Cred că ofensiva din acest an va avea ca prim obiectiv ieșirea din Donbas", adaugă generalul Barrons, "iar ochii lor vor fi ațintiți asupra Harkovului, care se află la aproximativ 29 km [18 mile] de granița cu Rusia, un premiu important".

Ar mai putea Ucraina să funcționeze ca entitate viabilă dacă Harkovul ar cădea? Da, spun analiștii, dar ar fi o lovitură catastrofală atât pentru moralul, cât și pentru economia sa.

Zaporizhzhia

Și acesta este un premiu ispititor pentru Moscova. Orașul din sudul Ucrainei, cu peste 700.000 de locuitori (pe timp de pace), se află periculos de aproape de linia frontului rusesc.

Este, de asemenea, un fel de ghimpe în coasta Rusiei, având în vedere că este capitala unei regiuni cu același nume pe care Rusia a anexat-o în mod ilegal și, cu toate acestea, orașul încă trăiește liber în mâinile ucrainenilor.

Citește și: MAE a emis o alertă de călătorie! Românii sunt sfătuiți să evite Israel, Iran, Palestina și Liban

Dar apărarea formidabilă pe care Rusia a construit-o la sud de Zaporizhzhia anul trecut, în așteptarea corectă a unui atac ucrainean, ar complica acum un avans rusesc de acolo.

Așa-numita Linie Surovikin, formată din trei straturi de apărare, este împânzită de cel mai mare și mai dens câmp de mine din lume. Rusia ar putea să îl demonteze parțial, dar pregătirile sale ar fi probabil detectate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te