Războiul mercenarilor Wagner în Ucraina s-a terminat. Prigojin refuză să semneze contractul cu Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 29.06.2023 - 14:49
Evgheni Prigojin - Foto: Profimedia Images

Luptătorii Wagner nu vor mai lupta în Ucraina după ce șeful grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, a refuzat să semneze contracte cu Kremlinul, potrivit șefului comisiei de apărare din Duma de stat rusă, Andrei Kartapolov.

SHARE

Kartapolov a declarat că, cu câteva zile înainte de tentativa de rebeliune, Ministerul rus al Apărării a anunțat că "toate grupurile care efectuează misiuni de luptă trebuie să semneze un contract" cu ministerul, a relatat agenția de știri Tass.

Războiul mercenarilor Wagner în Ucraina s-a terminat definitiv

Potrivit lui Kartapolov, Prigojin nu a semnat contractele și a fost informat că "Wagner nu va lua parte la o operațiune militară specială".

"Adică nu vor fi alocate fonduri, resurse materiale", a adăugat deputatul.

Șeful Wagner nu a mai fost văzut în public de sâmbătă seara. El a publicat luni un mesaj audio, dar nu a apărut în niciun videoclip sau fotografie care să confirme unde se află.

Potrivit președintelui bielorus Alexander Lukașenko, șeful Wagner a sosit marți în Belarus. Imaginile din satelit au arătat că două avioane legate de Prigojin au aterizat la o bază aeriană din afara capitalei țării.

Lukașenko a declarat că a intermediat un acord care i-a permis lui Prigojin să meargă în Belarus fără a fi acuzat penal în Rusia, dar detaliile acestui acord rămân neclare.

Prigojin, un fost aliat al lui Putin, a câștigat milioane de dolari ca fondator și lider al grupului militar privat Wagner din Rusia.

Șeful Wagner a devenit un oligarh bogat prin câștigarea unor contracte de catering profitabile cu Kremlinul, ceea ce i-a adus porecla de "bucătarul lui Putin".

Cândva un personaj din umbră, el a ajuns în prim-plan ca fondator al grupului militar privat rus Wagner, care a jucat un rol-cheie în mai multe bătălii din războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Revolta eșuată a lui Prigojin arată "fisuri și diviziuni" în interiorul Kremlinului

Revolta eșuată a grupului de mercenari Wagner în Rusia în weekend arată "fisuri și diviziuni" în interiorul țării, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"În același timp, este important să subliniem că acestea sunt probleme interne ale Rusiei și este prea devreme pentru a trage concluzii finale", a spus el, vorbind înaintea unui summit de două zile al Consiliului European de la Bruxelles, care va avea loc joi și vineri.

"Ceea ce contează pentru NATO este că vom continua să sprijinim Ucraina", a adăugat Stoltenberg, menționând că țările UE au început să instruiască piloții ucraineni cum să folosească avioanele de luptă F-16.

"Cel mai important lucru și cea mai imediată și urgentă sarcină este să sprijinim Ucraina pentru a ne asigura că Ucraina prevalează ca națiune independentă și suverană în Europa", a spus el, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te