Război Thailanda-Cambodgia. 16 morți și zeci de răniți. Cambogienii atacă cu rachete rusești BM-21

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.07.2025 - 08:10
Război Thailanda-Cambodgia. 16 morți și zeci de răniți. Cambogienii atacă cu rachete rusești BM-21 - Foto: X/ @Defence_Index
Război Thailanda-Cambodgia. 16 morți și zeci de răniți. Cambogienii atacă cu rachete rusești BM-21 - Foto: X/ @Defence_Index

Războiul dintre Thailanda și Cambodgia a ajuns vineri în a doua zi de intensificare a luptelor, cu bombardamente grele, evacuări în masă și acuzații reciproce. Numărul morților și al răniților este în continuă creștere. Cambogienii atacă cu rachete rusești BM-21.

SHARE

Se dau lupte grele la granița dintre Thailanda și Cambodgia. Cel puțin 16 persoane au murit, iar peste 100.000 de oameni au fost evacuați din zonele de frontieră, în ciuda apelurilor internaționale pentru încetarea ostilităților, potrivit Reuters.

Război Thailanda-Cambodgia. 16 morți și zeci de răniți. Cambogienii atacă cu rachete rusești BM-21

Luptele violente din zona de graniță disputată dintre Thailanda și Cambodgia s-au intensificat vineri, pentru a doua zi consecutiv.

Armata thailandeză a raportat atacuri înainte de zorii zilei în provinciile Ubon Ratchathani și Surin, acuzând forțele cambodgiene că au folosit artilerie grea și sisteme de rachete BM-21 de fabricație rusă.

„Forțele cambodgiene au efectuat bombardamente susținute utilizând arme grele, artilerie de câmp și sisteme de rachete BM-21”, a transmis armata thailandeză într-un comunicat oficial. În replică, autoritățile de la Bangkok au declarat că au răspuns „cu foc de acoperire adecvat, în conformitate cu situația tactică”.

Citește și: Război între Thailanda și Cambodgia. Lupte armate la graniță. Avioanele F-16 thailandeze contraatacă

Până vineri dimineață, numărul morților thailandezi a ajuns la 15, dintre care 14 sunt civili, potrivit Ministerului Sănătății. Alți 46 de oameni au fost răniți, inclusiv 15 soldați.

Cambodgia a raportat un singur mort și cinci răniți în rândul civililor, dar autoritățile de la Phnom Penh nu au oferit un bilanț oficial complet.

Citește și: Războiul din Ucraina, marea bătălie între democrație și dictatură în UE. România, în pericol

„1.500 de familii au fost evacuate” din provincia cambodgiană Oddar Meanchey, a declarat Meth Meas Pheakdey, purtătorul de cuvânt al administrației locale.

F-16 thailandeze mobilizate, Cambodgia acuză „agresiune brutală”

Pentru prima dată în ani, Thailanda a desfășurat joi șase avioane de luptă F-16, iar unul dintre ele a fost folosit într-un atac asupra unei ținte militare cambodgiene. Cambodgia a denunțat acțiunea ca fiind o „agresiune militară nesăbuită și brutală”.

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate de pe teritoriul thailandez din cauza intensificării violențelor.

Jurnaliștii Reuters din provincia Surin au relatat că au auzit explozii intermitente vineri, în contextul unei mobilizări masive a armatei thailandeze în zonă.

Cum a pornit războiul dintre Thailanda și Cambogia

Conflictul a reizbucnit joi, la doar câteva ore după ce Thailanda și-a rechemat ambasadorul de la Phnom Penh și a expulzat reprezentantul Cambodgiei, în urma morții unui soldat thailandez într-un accident provocat de o mină terestră. Bangkokul susține că dispozitivul fusese plasat recent de trupele cambodgiene, acuzație respinsă de Phnom Penh ca fiind „nefondată”.

În doar 24 de ore, confruntările s-au extins în cel puțin șase puncte de pe frontieră, de-a lungul unei zone disputate de peste un secol, pe o distanță de aproximativ 209 kilometri.

Potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice din Londra, Thailanda are un avantaj militar clar, beneficiind de o flotă aeriană performantă și de echipamente moderne, în timp ce Cambodgia nu dispune de avioane de vânătoare și are un personal militar mult mai slab dotat.

SUA cer încetarea imediată a focului

Statele Unite, aliat tradițional al Thailandei, au transmis un mesaj ferm prin care solicită „încetarea imediată a ostilităților, protecția civililor și o soluție pașnică”.

De asemenea, premierul malaezian Anwar Ibrahim, în calitate de președinte ASEAN, a anunțat că a discutat cu liderii ambelor țări pentru a evita o escaladare periculoasă.

„Salut semnalele pozitive și disponibilitatea manifestate atât de Bangkok, cât și de Phnom Penh de a lua în considerare această cale de urmat. Malaezia este gata să sprijine și să faciliteze acest proces în spiritul unității ASEAN și al responsabilității comune”, a declarat Anwar Ibrahim într-o postare pe rețelele sociale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te