Război diplomatic între Canada și Belarus. Ambasada Belarus din Canada a fost închisă

DE Edi Neagu | 26.05.2021 - 10:24
Justin Trudeau pregătește sancțiuni contra Belarus. Foto: Justin Trudeau/Facebook

Canada sporește presiunile internaționale pentru eliberarea jurnalistului Roman Protasevici, reținut după deturnarea avionului Ryanair de către oficialii de la Minsk. În replică, Belarus și-a închis ambasada din Canada.

SHARE

Belarusul a anunţat marţi viitoarea închidere a ambasadei sale în Canada, în ziua în care premierul canadian, Justin Trudeau, a indicat că studiază înăsprirea sancţiunilor împotriva regimului acuzat de deturnarea unui avion european pentru a aresta un opozant aflat la bord, notează AFP.

"Ambasada Belarusului în Canada îşi suspendă activităţile la 1 septembrie 2021" şi serviciile sale consulare de la 10 iulie, a anunţat aceasta într-un comunicat pe site-ul său, salutând 24 de ani de "cooperare reciproc avantajoasă".

Contactată de AFP, ambasada a declarat că decizia a fost luată în lumina "impactului practic al contactelor bilaterale actuale". Decretul a fost semnat pe 22 mai, a declarat însărcinatul cu afaceri Evgheni Rusak într-un e-mail.

CITEȘTE ȘI: FOTO La 23 de ani, fiul lui Borcea nu are bacul, conduce o mașină de 100 mii € și joacă la pariuri

"Comportamentul regimului din Belarus este scandalos, ilegal şi total inacceptabil", a afirmat Justin Trudeau în cadrul unui briefing de presă.

Noi sancțiuni contra regimului de la Minsk

"Canada a instituit deja sancţiuni împotriva Belarusului şi va lua în considerare alte opţiuni", a adăugat el, cerând, de asemenea, "eliberarea imediată" a jurnalistului Roman Protasevici.

CITEȘTE ȘI: O fabrică de drone din Iran a explodat

Şeful guvernului canadian a spus că "sprijină ferm o acţiune prin intermediul tuturor instituţiilor internaţionale posibile", inclusiv NATO.

Canada va participa joi la reuniunea de urgenţă a Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (OACI), cu sediul la Montreal, şi recomandă avioanelor canadiene să evite spaţiul aerian belarus, au precizat la rândul lor ministrul de externe şi cel al transporturilor.

Marc Garneau şi Omar Alghabra au denunţat într-un comunicat un "act nesăbuit şi impertinent al regimului belarus" care "a pus în pericol siguranţa pasagerilor şi constituie o interferenţă gravă în principiile fundamentale şi normele internaţionale care asigură securitatea aviaţiei civile peste tot lume".

Canada s-a alăturat astfel condamnărilor din partea liderilor Uniunii Europene, care au decis luni seară să-şi închidă spaţiul aerian pentru Belarus şi să adopte un nou set de sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Autorităţile din Belarus au trimis duminică avioane de vânătoare pentru "a recomanda" unui zbor de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas, relatează Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.