RĂZBOI COMERCIAL: America impune taxe la importul de oțel și aluminiu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.06.2018 - 14:45

La miezul nopții de joi spre vineri au intrat în vigoare taxele vamale impuse Uniunii Europene, Mexicului şi Canadei, de către Statele Unite ale Americii la importurile de oţel (25%) şi aluminiu (10%), relatează Reuters.

SHARE

Cel care a anunțat aceste măsuri a fost secretarul de stat pentru Comerţ al SUA, Wilbur Ross. El a precizat că țara sa este dispusă să continue negocierile cu părţile implicate: „Aşteptăm cu nerăbdare continuarea negocierilor, atât cu Canada şi Mexic pe de o parte, cât şi cu Comisia Europeană pe de alta, întrucât sunt multe alte probleme care trebuie rezolvate”.

Taxele vamale de 25% pe oţel şi de 10% pe aluminiu intră în vigoare la două luni după semnarea ordinului de impunere a lor de către preşedintele american Donald Trump. Ulterior, Uniunea Europeană a beneficiat de o scutire pe parcursul lunii aprilie, prelungită şi pentru luna mai.

Aceste taxe fac parte din politica lui Donald Trump de renegociere a acordurilor comerciale cu scopul reducerii deficitului comercial. În 2017, deficitul a atins 566 de miliarde de dolari, din care mai mult de jumătate cu China (375 de miliarde de dolari).

Replica Europei

Uniunea Europeană va intenta un proces la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva taxelor impuse de SUA, a anunțat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

„Statele Unite au încercat să utilizeze ameninţarea restricţiilor comerciale ca pe o pârghie pentru a obţine concesiuni din partea Uniunii Europene, însă nu acesta este modul în care facem afaceri şi cu siguranţă nu între parteneri, prieteni şi aliaţi de lungă durată. Acum, că avem claritate, răspunsul UE va fi proporţional şi în conformitate cu normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Vom declanşa acum un proces de soluţionare a litigiilor în cadrul OMC, întrucât aceste măsuri din partea SUA merg în mod clar împotriva normelor internaţionale convenite”, a ”, a spus Malmstrom.

„Vom impune, de asemenea, măsuri de reechilibrare şi vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja piaţa UE de deturnare a schimburilor comerciale cauzată de aceste restricţii din SUA”, a adăugat oficialul.

Șeful Comisiei, Jean-Claude Juncker, a precizat: „Astăzi este o zi proastă pentru comerţul mondial. Aşadar, vom introduce imediat o dispută de soluţionare cu Organizaţia Mondială a Comerţului şi vom anunţa măsurile de contrabalansare în următoarele ore. Este total inacceptabil ca o ţară să impună măsuri unilaterale atunci când vine vorba de comerţul mondial”. 

_____________

Foto: Gulliver/Getty Images

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.