Războaiele gazului. Erdogan a devenit mai agresiv de când a descoperit resurse în Marea Neagră

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.08.2020 - 23:53

Turcia va lua orice îi aparține în Mediterana, precum și în Marea Egee și Marea Neagră, a declarat președintele Turciei miercuri, vorbind în cadrul unei ceremonii care a marcat o victorie militară turcă cu aproape un mileniu în urmă.

SHARE

„Turcia nu are proiecte pe pământul altei țări, nu atacă suveranitatea sau interesele niciunei țări, dar nu va face niciodată concesii asupra a ceea ce îi aparține în mod corect", a declarat Recep Tayyip Erdogan în cadrul unui eveniment care marchează 949 de ani de la bătălia de la Manzikert (Malazgirt) din Mus.

Președintele turc a avertizat toate părțile interesate de rezervele de gaze „să evite pașii greșiți care ar putea duce la distrugerea lor”, făcând referire la disputele cu Grecia privind drepturile suverane ale Turciei asupra teritoriului maritim și a resurselor energetice din Mediterana de Est.

Comentariile vin după anunțul descoperirii unor rezerve majore în Marea Neagră, Turcia fiind în conflict cu Grecia privind forajul în Marea Mediterană de Est, unde, de asemenea, speră să descopere rezerve importante.

Erdogan a anunțat vineri că Turcia a găsit 320 de miliarde de metri cubi de rezerve de gaze naturale după ce nava sa Fatih a început să foreze la 20 iulie în largul coastei Mării Negre.

În cadrul unei întâlniri, marți, cu ministrul german de Externe, Heiko Maas, care dorește să mediteze disputa mediteraneană, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a exprimat disponibilitatea Turciei de a se angaja în dialog, dar s-a opus încercării unor „partide” de a bloca, sub diverse pretexte, exploatarea legitimă a energiei.

Înainte de vizita lui Maas, Turcia și Grecia au trimis alerte conflictuale cu privire la exerciții militare în Mediterana.

Turcia s-a opus constant eforturilor Greciei de a declara o zonă economică exclusivă bazată pe insule mici din apropierea țărmurilor turcești, încălcând interesele Turciei, țara cu cea mai lungă coastă din Mediterana.

Ankara a mai spus că resursele energetice din apropierea Ciprului trebuie împărțite în mod echitabil între Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) - care a eliberat licența companiei petroliere de stat turcești Turkish Petroleum - și administrația greco-cipriotă a Ciprului de Sud.

O delegație condusă de șeful Consiliului de Securitate Națională, Meir Ben-Shabbatla, din Israel, va pleca spre Emiratele Arabe Unite săptămâna viitoare, în cadrul acordului de normalizarea a relațiilor dintre cele două țări.

Delegația israeliană, care include oficiali din mai multe ministere, în special din energie și apărare, va fi însoțită de oficiali americani, inclusiv de Jared Kushner, ginerele lui Donald trump, și consilierul pentru securitate națională Robert O´Brien.

La începutul acestei luni, Emiratele Arabe Unite și Israel au anunțat un acord de intermediere american pentru a-și normaliza relațiile, inclusiv deschiderea de ambasade în țările celuilalt.

După Egipt, în 1979 și Iordania, în 1994, Emiratele Arabe Unite va fi a treia țară arabă care va semna un acord de pace cu Israel.


Acordul de normalizare a relațiilor dintre EAU și Israel are ramificații în zona energetică. În ianuarie, Israel, Grecia și Cipru au semnat un acord de 6,86 miliarde de dolari pentru construirea unei conducte subterane majore de 700 de km de la câmpurile de gaze Leviathan, din Mediterana, prin estul Cretei spre Italia.

Marți, Grecia a anunțat că Emiratele Arabe Unite vor trimite în Creta, în această săptămână, avioane de luptă F-16 pentru „antrenament comun”, privind tensiunile legate de resursele de gaze din Mediterana.

Miercuri, Atena a anunțat că „Cipru, Grecia, Franța și Italia au convenit pentru o prezență militară comună în cadrul Inițiativei cvadripartite de cooperare (SQAD)”, exercițiu militar ce are loc între 26 și 28 august, în sudul Cretei și Cipru.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te