Invazia Ucrainei de către Rusia pare a fi inspirată la punct și virgulă din scrierile unui mistic, Aleksandr Dughin, poreclit din cauza influenței sale la Kremlin „Rasdughin” sau „Creierul lui Putin”.
Cunoscătorii doctrinei lui Dughin spun că „viziunea” lui Putin despre Ucraina este conformă cu ceea ce a scris misticul prin anii 1990.
Dughin a cerut de multă vreme o invazie a Ucrainei și crede că Moscova are dreptul de a conduce toată Europa și Asia.
Numit filozof, mistic, analist politic și fascist, unii consideră că opiniile lui Dughin au stat la baza invaziei în Ucraina.
Citește și
Sancțiuni din SUA. Familiile lui Lavrov și Medvedev, fără bani în cont. La fel ca fetele lui Putin
Biden a denunţat „crime de război majore'' în Ucraina. „Trebuie să înăbușim dezvoltarea Rusiei”
Scrierile sale - citite obligatoriu de soldații ruși - proclamă o viziune paranoică asupra lumii care cere ca Ucraina să fie absorbită de Rusia, iar Moscova să controleze totul, „de la Vladivostok la Dublin”, adică vreo 8.000 de kilometri din estul îndepărtat al Rusiei până în vestul Europei.
La fel ca Rasputin, Dughin, prin doctrinele sale, unele mistice, a avut o mare influență la Palat, încă din anii 1990, pe măsură ce Putin urca în rândurile conducătoare a Rusiei.
Rusia crede că i se cuvine să conducă Europa și Asia
El este faimos pentru volumul său din 1997 „Foundations of Geopolitics”, care prezintă ideologia sa ultranaționalistă și neo-fascistă a neo-eurasianismului.
Această credință afirmă că lumea este formată din „puteri terestre” și „puteri maritime” și că, ca mare națiune terestră, Rusia ar trebui să-și exercite influența asupra întregii Europe și a Asiei.
Dughin a vorbit despre „nevoia de regenerare a națiunii prin violență și război”.
„Această idee a unui „om nou” care va ieși din conflict este o parte centrală a fascismului clasic”,a explicat, pentru The Sun, Marlene Laruelle, director al Institutului pentru Studii Europene, Ruse și Eurasiatice de la Universitatea George Washington.
Iar misticismul său provine din credințele sale în Dreptul divin și din legendele antice despre orașul scufundat Atlantida și civilizația mitică Hyperboreea.
El crede că Rusia este reîncarnarea vechilor „hiperboreeni” – care trebuie să fie în dezacord cu „atlanții moderni”, Statele Unite.
Influența sa asupra politicii ruse, precum și aspectul său fizic i-au adus comparații cu celebrul mistic Rasputin, eminența cenușie a ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, prin soția acestuia.
Dughin este sub patronajul omului de afaceri Konstantin Malofeev, președintele Consiliului de administrație al canalului de televiziune rusesc Tsargrad, folosit frecvent pentru a propaga doctrinele misticului.
La București, Dughin a conferențiat în fața adepților
Prezentat pompos ca „ideologul regimului de la Kremlin, filosof și politolog”, Dughin a venit și în România, unde are mulți adepți ce-l adulează pe rețelele de socializare, în special tineri.
Dughin a venit la București în 2017, pentru a-și lansa, la Universitatea Populară „Ioan Dalles”, volumul „Destin eurasianist” – o antologie de texte traduse în română de Iurie Roșca, fost vicepremier al Republicii Moldova.
Misticul „ideolog” are interdicție de intrare în Statele Unite ale Americii și în Canada, în 2014 i-a fost refuzată intrarea în Ungaria, iar în 2016, în Grecia.
În România, Dughin nu a întâmpinat niciun obstacol.
Lansarea de carte a fost, de fapt, o conferință de trei ore, în cadrul căreia Dughin și-a prezentat viziunea politică, a vorbit despre relația dintre România și Federația Rusă, s-a declarat admirator înfocat al lui Mircea Eliade și s-a erijat în continuator al lucrărilor publicate de către discipolul lui Eliade, Ioan Petru Culianu.