Raportul, publicat de Institutul Newlines pentru Strategie și Politici, din Washington, susține că guvernul chinez „poartă responsabilitatea statului pentru un genocid în curs de desfășurare împotriva uigurilor, cu încălcarea Convenției ONU privind genocidul”.
Genocidul din Xinjiang, responsabilitatea Beijingului
Este pentru prima dată când o organizație neguvernamentală întreprinde o analiză juridică independentă a acuzațiilor de genocid din Xinjiang, inclusiv ce responsabilitate ar putea avea Beijingul pentru presupusele infracțiuni.
O copie în avans a raportului a fost văzută exclusiv de CNN.
Newlines Institute a fost înființat în 2019 ca un grup de reflecție nepartizan de către Universitatea Fairfax din America, cu scopul de a „îmbunătăți politica externă a SUA bazată pe o înțelegere profundă a geopoliticii diferitelor regiuni ale lumii și a sisteme de valori”. Anterior a fost cunoscut sub numele de Center for Global Policy.
Potrivit raportului, până în două milioane de oameni ar fi fost reținuți în 1.400 de lagăre extrajudiciare din Xinjiang de către Guvernul chinez din 2014, când a lansat o campanie vizând aparent extremismul islamic.
Raportul detaliază acuzațiile de agresiuni sexuale, torturi psihologice, acțiuni agresive de spălare a creierului, anihilare culturală, rezultând un număr necunoscut de decese în lagăre.
„Deținuții uiguri din lagărele de internare sunt lipsiți de nevoile lor umane de bază, sever umiliți și supuși unor tratamente sau pedepse inumane, inclusiv izolarea fără hrană pentru perioade prelungite”, se susține în raport.
Sterilizare forțată, tortură în „centrele de reeducare”
Guvernul chinez și-a apărat în mod repetat acțiunile din Xinjiang, spunând că cetățenii se bucură de un nivel ridicat de viață.
„Acuzația de genocid este minciuna secolului, inventată de forțe extrem de antichineze. Este o farsă absurdă care urmărește să spulbere și să calomnieze China", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă.
Citește și
Parlamentul canadian a recunoscut „genocidul” împotriva uigurilor în China
Marea Britanie cere ONU să investigheze abuzurile comise împotriva uigurilor din regiunea Xinjiang
Taberele de detenție, la care Beijingul se referă ca „centre de formare profesională”, sunt descrise de oficiali și mass-media de stat ca făcând parte atât dintr-o campanie de reducere a sărăciei, cât și dintr-un program de deradicalizare în masă pentru combaterea terorismului.
Raportul a atribuit, de asemenea, o scădere dramatică a natalității uigură în întreaga regiune - în scădere cu aproximativ 33% între 2017 și 2018 - rezultatul unui program oficial guvernamental de sterilizare, avorturi și control al nașterilor, fără consimțământul femeilor.
În aceste lagăre, deținuții au fost învățați cu forța mandarina și au fost torturați dacă refuzau sau nu puteau să o vorbească.