Raport CIA declasificat: Prințul saudit a ordonat uciderea lui Jamal Khashoggi

DE Adina Mutăr | 26.02.2021 - 21:00
sursă usatoday

Un raport CIA declasificat îl indică pe prințul moștenitor saudit direct implicat în uciderea jurnalistului opozant Jamal Khashoggi, în 2018, la sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul.

SHARE

Administrația Biden a publicat un raport de informații care concluzionează că prințul Mohammed bin Salman a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018.

Evaluarea informațiilor, bazată în mare parte pe activitatea CIA, nu este nouă. Se știa acest lucru, dar lansarea sa publică marchează un nou capitol semnificativ în relația SUA-Arabia Saudită și o ruptură clară a președintelui Joe Biden de politica fostului președinte Donald Trump de a trece cu vederea o crimă brutală, condamnată pe scară largă de membrii Congresului, lideri din întreaga lume și ONU.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat reporterilor că Biden va comunica cu regele saudit, mai degrabă decât cu fiul său, prințul moștenitor.

Președintele Joe Biden a confirmat reporterilor că a citit raportul și aprobă publicarea.

Trump i-a „salvat fundul” prințului saudit

Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, era un cetățean saudit care lucra ca jurnalist la Washington Post, fiind un critic acerb al prințului saudit.

La 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ademenit la Consulatul saudit din Istanbul, unde a fost ucis cu brutalitate de o echipă de agenți de informații cu legături strânse cu prințul moștenitor.

Corpul său a fost dezmembrat parțial cu un fierăstrău, au spus oficialii americani, iar rămășițele nu au fost niciodată găsite.

După ce a negat prima dată crima, Guvernul saudit a recunoscut că Khashoggi a fost ucis accidental, în timp ce echipa încerca să-l ia cu forța ânapoi, în Arabia Saudită.

Autoritățile saudite au negat că prințul moștenitor ar fi fost implicat în vreun fel.

Opt bărbați au fost condamnați într-un proces pe care observatorii internaționali l-au numit o farsă. Cinci au primit pedeapsa cu moartea, dar aceasta a fost comutată la 20 de ani de închisoare, după ce criminalii ar fi fost iertați de familia lui Khashoggi, o altă farsă saudită.

Citește și

Logodnica lui Khashoggi a depus plângere în civil împotriva prințului moștenitor saudit

Erdogan cere Arabiei Saudite să indice unde este cadavrul jurnalistului Jamal Khashoggi

 

Agnes Callamard, care a investigat uciderea pentru Organizația Națiunilor Unite, a acuzat Arabia Saudită de o „execuție deliberată, premeditată, o crimă extrajudiciară pentru care statul Arabia Saudită este responsabil în temeiul Dreptului internațional al drepturilor omului”.

Trump s-a lăudat în 2019 că l-a protejat pe prințul saudit în fața Congresului, în interviurile înregistrate cu jurnalistul Bob Woodward.

„I-am salvat fundul”, a spus Trump. „Am determinat Congresul să-l lase în pace. I-am făcut să se oprească".

În timpul campaniei electorale din 2020, Biden a promis că îi va face pe saudiți „să plătească prețul acestei crime”.

„Intenția președintelui, așa cum este intenția acestui guvern, este de a recalibra angajamentul nostru cu Arabia Saudită", a declarat Psaki.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te