157.664 de dolari pe minut cheltuiți pentru arme nucleare. SUA pe primul loc, China pe doi

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.06.2023 - 18:41
Arme nucleare-Foto: Arms Control Association
Arme nucleare-Foto: Arms Control Association

157.664 de dolari s-au cheltuit pe minut pentru arme nucleare în 2022. SUA, pe primul loc, urmate de China.

SHARE

157.664 de dolari pe minut pentru arme nucleare, cheltuielile globale crescând la 82,9 miliarde de dolari pentru 12.500 de arme nucleare. 

Nouă state cu arme nucleare au continuat să-și modernizeze și să-și extindă arsenalele, potrivit unui raport publicat luni.

Raport: 157.664 de dolari cheltuiți pe minut pentru arme nucleare. SUA pe primul loc, China pe doi 

Concluziile raportului „Risipă: Cheltuieli globale cu arme nucleare în 2022” - întocmit de Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) au fost prezentate la Geneva de Alicia Sanders-Zakre, co-autor al raportului și coordonatorul ICAN pentru politici și cercetare, alături de Susi Snyder, coordonatorul programului.

Cifra este cu 3% mai mare decât suma din 2021, ceea ce înseamnă 157.664 de dolari cheltuiți pe minut pentru arme nucleare în 2022, arată raportul.

SUA continuă să fie cel mai mare investitor în arme nucleare, cu 43,7 miliarde de dolari.

China, care a cheltuit un sfert din cât a investit SUA, 11,7 miliarde de dolari, se află pe locul doi, cu o creștere de peste 6%.

Rusia a cheltuit 9,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 5,74% față de anul precedent și s-a situat pe locul trei.

India a înregistrat cea mai mare creștere a cheltuielilor, cu o creștere de 21,8%, iar Marea Britanie puțin mai mult de 11%.

„Desigur, toți acești bani care au fost cheltuiți pe arme de distrugere în masă ar fi putut fi alocați mult mai bine pentru a aborda multe dintre provocările globale cu care ne confruntăm”, a spus Sanders-Zakre în declarația sa de deschidere, potrivit Anadolu.

„Ca un exemplu, pentru 82,9 miliarde de dolari, ați putea asigura canalizare cu apă curată pentru aproximativ 1,3 miliarde de oameni din întreaga lume”, a adăugat aceasta.

Producătorii de arme nucleare, contracte de 16 miliarde de dolari

Producătorii de arme nucleare au primit noi contracte în valoare totală de 16 miliarde de dolari în 2022, se arată în raport și au cheltuit 113 milioane de dolari doar pentru a face lobby în administrația SUA și cea a Franței.

Citește și: Lukașenko cere amenințător: „Pace, cât se poate. Altfel va fi mai rău”. Putin mută arme nucleare

Potrivit raportului, cheltuielile Rusiei pentru arme nucleare „nu sunt afectate prea mult de război”.

În ceea ce privește decizia Rusiei de a muta armele nucleare în Belarus, Snyder a spus că armele nu au fost încă mutate, iar ICAN va continua să încurajeze oamenii să se opună, deoarece mutarea armelor este o escaladare care crește riscurile.

Citește și: Alertă de război. Israelul a început pregătirile pentru lovirea unităților nucleare ale Iranului

„Nicio țară nu ar trebui să găzduiască armele nucleare ale altei țări. Nicio țară nu ar trebui să-și desfășoare armele în afara propriului teritoriu”, a spus ea, menționând că o astfel de mișcare este interzisă în mod explicit prin Tratatul privind interzicerea armelor nucleare.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că desfășurarea armelor nucleare tactice în Belarus va începe în iulie, după finalizarea construcției facilităților speciale necesare. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te