Putin, tot mai izolat, nu are niciun plan pentru 2023. Să fie acesta sfârșitul mandatului său?

DE Elena Andrei | 30.12.2022 - 17:43
Putin nu are niciun plan pentru 2023/Foto: Profimedia Images

Amânarea discursului anual al lui Putin despre starea națiunii, când președintele rus își prezintă în general planurile pentru anul următor, și anularea conferinței maraton anuală sunt semne ale izolării lui Putin și a faptului că nu are niciun plan pe 2023.

SHARE

În timp ce Putin se apropie de Anul Nou, cea de-a 23-a aniversare de la numirea sa în 1999 ca președinte, el pare mai izolat ca niciodată.

"În discursul despre starea națiunii, ar trebui să existe un plan. Dar nu există niciun plan. Cred că pur și simplu nu știe ce-o să facă", a declarat un miliardar, din elita Kremlinului, potrivit The Washington Post. 

„Este în izolare, desigur. Oricum, nu-i place să vorbească cu oamenii. Are un cerc foarte restrâns, iar acum a devenit și mai restrâns", a spus acesta.

Membri ai elitei rusești intervievați de The Washington Post au declarat că nu pot prezice ce s-ar putea întâmpla anul viitor și au spus că se îndoiesc că Putin însuși știe cum ar putea acționa.

"Există o frustrare uriașă în rândul oamenilor din jurul lui. Este clar că nu știe ce să facă.”

Mai mult de 300 de zile de război brutal împotriva Ucrainei au aruncat în aer decenii de relații economice atent cultivate ale Rusiei cu Occidentul, transformând țara într-o paria, în timp ce eforturile Kremlinului de a înlocui aceste legături cu o cooperare mai strânsă cu India și China par să se clatine cu cât războiul se prelungește mai mult.

Citește și

România și aliați NATO formează un grup operativ axat pe securitatea la Marea Neagră

Putin vrea o colaborare militară mai strânsă cu China și invocă presiunile occidentale: „Ne apărăm”

Putin, care și-a început cariera ca agent al KGB-ului sovietic, și-a păstrat autonomia în evaluarea unui situații, bazându-se pe un cerc restrâns de prieteni și confidenți vechi, dar în care nu a avut niciodată încredere deplină în nimeni.

Acum apare o nouă prăpastie între Putin și o mare parte din elita țării. 

Subliniind și mai mult distanța din ce în ce mai mare dintre președinte și elita de afaceri, Putin a anulat, de asemenea, întâlnirea sa anuală din ajunul Anului Nou cu miliardarii țării, invocând oficial riscuri de infecție.

Aliații puternici nu-i susțin războiul

Putin a discutat cu președintele chinez Xi Jinping prin videoconferință vineri, 30 decembrie, în încercarea de a pune în valoare legăturile dintre cele două țări. Deși Xi a declarat că este pregătit să îmbunătățească cooperarea strategică, el a recunoscut "situația internațională complicată și destul de controversată".

În septembrie, el își exprimase clar "îngrijorarea" cu privire la război.

Luna aceasta, Narendra Modi din India a scris un articol pentru influentul cotidian rusesc Kommersant în care a cerut să se pună capăt "epocii războiului". "Noi citim toate acestea și înțelegem, și cred că și el [Putin] citește și înțelege", a declarat oficialul de stat.

Apare o diviziune între cei din elită care doresc ca Putin să oprească atacul militar și cei care cred că acesta trebuie să continue escaladarea, potrivit Tatianei Stanovaia, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Putin a părut epuizat în aparițiile sale recente, a spus Stanovaia. Și chiar dacă are un plan secret de acțiune pe 2023, cea mai mare parte a elitei ruse își pierde încrederea în el, a spus ea.

„Este un lider care, în ochii elitei, pare a fi incapabilă să mai dea răspunsuri", a spus ea. "Elita nu știe ce să creadă și se teme să se gândească la ziua de mâine".

"Într-o mare măsură, există sentimentul că nu există nicio cale de ieșire, că situația este iremediabilă", a continuat ea, "că sunt total dependenți de o singură persoană și că este imposibil să influențeze ceva."

O situație ce creează tensiuni interne foarte mari. În 2023, atât Putin, cât și oameni puternici din elita Rusiei, trebuie să se decidă încotro vor duce țara. 

„Calea lui Putin” este epuizată și duce la dezastru. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te