Putin se pregătește pentru o nouă ofensivă brutală în Ucraina. Ce șanse de reușită are noul plan?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.01.2024 - 10:16
Putin se pregătește pentru o nouă ofensivă brutală în Ucraina. Ce șanse de reușită are noul plan? - Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski - Caracter ilustrativ

Putin se pregătește pentru o nouă ofensivă brutală în Ucraina. Potrivit datelor analizate de experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), rușii, profitând de blocajul Occidental în privința ajutorului pentru Ucraina, se pregătesc acum pentru o nouă ofensivă.

SHARE

Surse rusești susțin că forțele rusești se pregătesc să lanseze o nouă ofensivă în următoarele săptămâni, de îndată ce pământul va îngheța în estul și sudul Ucrainei.

Putin se pregătește pentru o nouă ofensivă brutală în Ucraina

Criticul literar rus și teoretician al istoriei alternative, Serghei Pereslegin, a declarat că rușii vor lansa o ofensivă pe scară largă în Ucraina între aproximativ 12 ianuarie și 2 februarie, după ce pământul va îngheța și, probabil, după ce trupele ucrainene vor fi "epuizate" de apărarea pozițiilor lor din Avdiivtsi și de pe malul estic (stâng) al regiunii Herson.

Acesta și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Rusia nu dispune de suficiente efective pentru a desfășura ofensiva pe scară largă pe care o preconizează.

Un blogger militar rus a declarat la 14 ianuarie că numărul militarilor ruși de pe front le permite ocupanților să efectueze manevre tactice locale, dar este puțin probabil să se producă "descoperiri" semnificative din punct de vedere operațional.

El a afirmat că vremea geroasă afectează activitatea terestră rusă și ucraineană, artileria și sistemele fără pilot pe tot frontul, în special în direcția Herson.

Citește și: România, negocieri secrete pentru a garanta securitatea Ucrainei contra Rusiei. Ce a promis Londra?

Un alt blogger rus a afirmat că gerul împiedică trupele rusești să desfășoare operațiuni terestre și să avanseze la nord de Verbovoi, în partea de vest a regiunii Zaporojie.

Avioanele de război rusești, blocate la sol din cauza gerului

Comandamentul operațional ucrainean din sudul Ucrainei a raportat că avioanele rusești nu au putut opera în sudul Ucrainei din cauza condițiilor meteorologice.

Fostul șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat că linia frontului din vestul regiunii Zaporojie "bâzâie ca un stup de albine" din cauza numărului mare de drone ucrainene.

El a afirmat că forțele ucrainene desfășurau drone pentru a lovi fiecare țintă importantă din vestul regiunii Zaporojie și că utilizarea intensă a dronelor ucrainene a făcut dificilă rotația personalului rus.

Citește și: Putin va ataca furibund până vin avioanele F-16. Piloții ucraineni, antrenați în România

Potrivit evaluării preliminare a ISW, temperaturile sub zero grade din Ucraina sunt de natură să rețină deocamdată operațiunile din prima linie, dar este posibil ca terenul să devină mai propice pentru războiul de manevră mecanizat pe măsură ce solul îngheață.

În același timp, analiștii continuă să evalueze că forțele rusești vor încerca probabil să sprijine sau să intensifice operațiunile ofensive locale în estul Ucrainei, încercând să preia și să mențină inițiativa, în ciuda condițiilor meteorologice de iarnă și a terenului.

ISW estimează, de asemenea, că forțele rusești nu vor fi capabile să facă progrese semnificative din punct de vedere operațional, potrivit Pravda.ua.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te