Putin pune pumnul în gură criticilor. Închisoare, pentru „discreditarea” grupurilor armate ca Wagner

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.03.2023 - 14:51
Putin pune pumnul în gură criticilor. Închisoare, pentru „discreditarea” grupurilor armate ca Wagner. - Foto: Profimedia Images

Putin pune pumnul în gură criticilor. Deputaţii ruşi au adoptat o lege pentru pedepsirea aspră a criticilor împotriva grupurilor armate precum Wagner.

SHARE

Deputaţii ruşi au votat marţi un text legislativ care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru "discreditarea" unor grupuri armate precum Wagner, măsură deja în vigoare în ceea ce priveşte armata rusă care serveşte la reprimarea criticilor ofensivei în Ucraina, relatează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Sancţiunile penale care vizează "fapta de a discredita forţele armate ale Rusiei sunt extinse la formaţiuni de voluntari, organizaţii şi persoane fizice care aduc o asistenţă forţelor armate pentru a-şi efectua misiunea", a indicat Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului, pe site-ul său.

Citește și: Șefii de instituții nu vor mai răspunde în persoană dacă nu respectă o hotărâre judecătorească

Putin pune pumnul în gură criticilor. Sancţiunile, până la 15 ani de pușcărie

"Toţi cei care astăzi îşi riscă viaţa pentru a asigura securitatea ţării şi a cetăţenilor sunt protejaţi de provocări şi de minciuni" prin această lege, a estimat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, precizând că "sancţiunile vor fi grele, până la 15 ani de privare de libertate".

Grupurile armate private sunt în centrul dispozitivului militar rusesc în Ucraina. Grupul Wagner, care a recrutat masiv în închisorile ruseşti, este acela aflat în prim-planul ofensivei ruse de la Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei.

Citește și: FOTO O mașină electrică 4x4, făcută în România, merge și gratis. Vezi care e secretul!

Însă Wagner, care acţionează cu o autonomie destul de mare în teren, întreţine relaţii tensionate cu statul major şi Ministerul Apărării, acuzându-i pe responsabilii din aceste foruri de incompetenţă sau chiar trădare pentru lipsa aprovizionării cu muniţie de artilerie.

Acest grup armat privat, condus de Evgheni Prigojin, este de asemenea prezent şi pe alte continente, în special în Africa, pentru a îndeplini ordinele Kremlinului, potrivit criticilor.

La puţin timp după începutul ofensivei împotriva Ucrainei, Rusia a introdus o serie de sancţiuni penale pentru a reprima orice formă de critică faţă de armată.

Opozanţi de renume şi simpli cetăţeni au fost arestaţi şi unii au fost deja judecaţi şi condamnaţi pentru criticile lor, precum Ilia Iaşin, condamnat în decembrie la opt ani şi jumătate de închisoare.

O altă figură a opoziţiei ruse, Vladimir Kara-Murza, este judecată de luni şi riscă până la 25 de ani de închisoare. El este acuzat de înaltă trădare şi că a difuzat "informaţii false" privind armata.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te