Putin își transmite doleanțele prin Macron pentru întrunirea G7. Care sunt pretențiile liderului rus

DE Adina Mutăr | 16.08.2019 - 23:29

Președintele francez, Emmanuel Macron, îl găzduiește luni pe omologul rus, Vladimir Putin, la reședința sa oficială de vacanță din Bregancon, în sudul Franței, înainte de summit-ul G7 din 24-26 august, la Biarritz.

SHARE

Rusia a fost eliminată din G8 în 2014 după ce a anexat Crimeea, acțiune pe care comunitatea internațională o consideră ilegală.

Tot din 2014, se estimează că 13.000 de persoane au fost ucise în războiul dintre forțele ucrainene și separatiștii proruși din provinciile Donetsk și Lugansk, estul Ucrainei, Parisul sperând să mediatizeze încheierea conflictului din estul Ucrainei.

Macron consideră că noul președinte Volodimir Zelenski ar putea da un nou impuls unui proces de pace.

Zelenski s-a angajat să pună capăt conflictului vechi de cinci ani și se arată mai flexibil decât predecesorul său, Petro Poroșenko, deși nu a oferit nicio concesie majoră.

„Președintele Zelenski a făcut oferte cărora, credem, președintele Putin ar trebui să răspundă într-un mod încurajator”, a spus un oficial francez, care urmează să participe la întâlnirea la nivel înalt.

„Ne vom intensifica eforturile pentru problema Ucrainei, în special în formatul normand”, care grupează Rusia, Ucraina, Franța și Germania.

La rândul său, Kremlinul a anunțat vizita, dar agenda de lucru comunicată nu conținea subiectul Ucraina.

În schimb, se sublinia că temele principale ale lui Putin sunt securitatea în Europa și cooperarea Rusiei cu Uniunea Europeană, „având în vedere rolul pe care Rusia și Franța îl joacă pe arena politică europeană, având în vedere că cele două țări sunt membre permanente ale Consiliul de Securitate al ONU”, după cum a declarat vineri Iuri Ușakov, asistent al lui Putin.

Iuri Ușakov a precizat că președintele rus este foarte interesat de „dezvoltarea cooperării dintre Rusia și Uniunea Europeană”.

O altă temă de discuție pe care o vrea Putin este Siria și propune un summit între patru puteri, Rusia, Franța, Turcia și Germania, dar mai târziu, după Astana, între Rusia, Turcia și Iran.

Iranul și Libia, de asemenea, vor fi pe agenda lui Putin.

Partea rusă se așteaptă ca președintele francez să împărtășească poziția Kramlinului cu privire la aceste subiecte cu partenerii G7, la Biarritz, a subliniat Ușakov.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.